Afrika Uluslar Kupası'nın (AFCON) turnuva bittikten 58 gün sonra Senegal'in 2025 şampiyonluğunun elinden alınması kararı sonrasında, Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF), aynı disiplin standartlarının geriye dönük olarak da uygulanması yönünde çağrılarla karşı karşıya kaldı.
AllAfrica'nın haberine göre; Gine Futbol Federasyonu (FGF), Afrika Futbol Konfederasyonu'na başvurarak Fas ile finalde oynayıp kaybettikleri 1976 Afrika Uluslar Kupası'nın kendilerine verilmesini talep etti.
FAS GRUBU LİDER BİTİRİP ŞAMPİYON OLMUŞTU
1976 Afrika Uluslar Kupası'nın formatı, günümüzdeki düzenlemeden farklıydı. O dönem turnuvaya sadece 8 takım katıldı ve takımlar dörderli 2 gruba ayrıldı. Her gruptan ilk iki takım final turuna yükseldi ve burada birbirleriyle lig usulü maçlar oynadı; en çok puanı alan takım kupayı kazandı.
Fas, Nijerya, Mısır ve Gine, son tura yükselen 4 takım oldu. İlk iki tur maçlarından sonra, biriken puanlara göre sadece Fas ve Gine kupayı kazanma şansına sahipti. Tesadüfen, her iki takım da son maçta birbirleriyle karşılaşacaktı. Gine'nin şampiyonluğu garantilemek için galibiyete ihtiyacı varken, Fas için beraberlik yeterliydi.
Hakem kararını protesto amacıyla kısa süreliğine sahadan ayrılan Fas, daha sonra geri dönüp Ahmed Makrouh'un 86. dakikada attığı golle 1-1'lik beraberliği yakaladı ve tarihindeki ilk Afrika Uluslar Kupası'nı kazandı.
Gine, bu tarihi olayın 2025 kararında kullanılan ilkeler doğrultusunda yeniden değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor.
Senegal'de oyuncular ve hükümet ayağa kalktı: "Kupa sahada kazanılır, e-posta ile değil!"Futbol