Piyasaların merakla beklediği ABD enflasyon verisi dün açıklandı. ABD’de tüketici fiyatları ağustos ayında aylık yüzde 0.4, yıllık yüzde 3.4 arttı. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 2.5’ten yüzde 2.4’e gerilerken, aylık bazda yüzde 0.2’den yüzde 0.3’e yükseldi.
Enflasyonun hızlanması ve önümüzdeki dönemde enflasyonist baskıların daha da artabileceğine yönelik beklentiler, piyasalarda Fed’in faiz artıracağı yönündeki beklentileri güçlendirdi. ABD Merkez Bankası’nın gelecek hafta 25 baz puanlık faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 90 olarak fiyatlanmaya başladı. Tüketici fiyat endeksi açıklanmadan önce bu oran yüzde 72 civarında seyrediyordu.
ABD’li finans ajansı Bloomberg ile İngiliz Financial Times’ta yer alan çeşitli haberlerde, açıklanan enflasyon rakamlarının Fed’i faiz artırımına yöneltmek için yeterli olacağı vurgulandı. Ancak bazı piyasa analistleri, Fed yetkililerinin faiz artırımı konusunda oldukça bölünmüş durumda olduğuna dikkat çekiyor. Bu analistlere göre faiz artırımlarının ekim ayında gerçekleşmesi daha olası.
ALTIN VE HİSSEDE YÖN YUKARI
Fed’e ilişkin ‘şahin’ beklentilerin güçlenmesiyle dolar endeksi önceki gün yüzde 0.3 artarak 99 seviyesine yükseldi. Dün ise yüzde 0.1 değer kazanan dolar endeksi 99.1 seviyesinde bulundu.
Dolar endeksindeki güçlenme ve yükselen tahvil faizlerinin etkisiyle ons altın önceki gün yüzde 1.9 düşerek 4 bin 319 dolara geriledi. Dün ise yüzde 0.4 yükselen ons altın 4 bin 334 dolardan işlem gördü. ABD enflasyon verisinin açıklanmasının ardından ise altının ons fiyatı yüzde 1.74 artışla 4 bin 393 dolara yükseldi.
Yurtiçinde gram altın ise son bir haftalık seyrini koruyarak 6 bin 850 TL civarında fiyatlanmaya devam etti.
Dün açıklanan ABD enflasyon verisi, İran savaşı, gümrük vergileri ve veri merkezi yatırımlarından kaynaklanan baskılar nedeniyle enflasyonun geçen ay Fed’in hedefine ulaşma yolunda kayda değer bir ilerleme kaydedemediğine işaret etti.
Buna karşın, enflasyonun hızlanmasına ve faiz artırımı baskısının güçlenmesine rağmen ABD’de hisse senedi vadeli işlemleri veriyi sakin karşıladı. S&P 500 kontratları, enflasyon verisi öncesinde yükseliş kaydetti.
Bu hareket, iki yıllık Hazine tahvil getirilerindeki önemli artışa rağmen gerçekleşti. Tahvil getirileri 5 baz puan yükseldi.