Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) göre, rekor düzeyde alımlar ve yükselen fiyatlar nedeniyle altın, merkez bankaları için dünyanın en önemli ikinci rezerv varlığı olarak Euro'yu geride bıraktı.

Bugün yayınlanan ECB raporundaki verilere göre, altın geçen yıl küresel resmi rezervlerin yüzde 20'sini oluşturarak, yüzde 16 pay sahibi olan Euro'yu geride bıraktı ve rezervlerin yüzde 46'sını oluşturan ABD dolarından sonra ikinci sırada yer aldı.

ECB, merkez bankalarının 2024 yılında üçüncü yıl üst üste 1000 tonun üzerinde altın satın aldığını belirtti. Bu rakam, yıllık küresel altın üretiminin beşte birine ve 2010’lu yılların ortalamasının iki katına denk geliyor.

1965 SEVİYELERİNDE

Dünya genelindeki merkez bankalarının elindeki altın stoku 36 bin tona ulaştı. Bu seviye, altın rezervlerinin zirve yaptığı 1965 yılındaki 38 bin tonluk seviyeye oldukça yakın. ECB raporuna göre, merkez bankaları bugün, 1965’te tuttukları kadar altın rezervine yeniden sahip.

Altına yönelik bu yüksek talep, fiyatlardaki yükselişte de belirleyici olan etkenlerden biri. 2023’te yüzde 30 artan altın fiyatları, 2024 başından bu yana yüzde 27 daha yükselerek ons başına 3 bin 500 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

EN ÇOK ALTIN ALAN ÜLKELER: TÜRKİYE LİSTEDE

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, 2024 yılında en çok altın alımı yapan ülkeler arasında Hindistan, Çin, Türkiye ve Polonya öne çıktı.

Özellikle gelişmekte olan ülkelerin portföylerini çeşitlendirmek ve dolar bağımlılığını azaltmak amacıyla altına yöneldiği belirtildi.

ECB, altının faiz getirisi olmamasına ve depolama maliyetlerine rağmen, karşı taraf riski taşımaması ve yaptırımlardan etkilenmemesi nedeniyle “nihai güvenli varlık” olarak değerlendirildiğini vurguladı. Raporda, özellikle Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgalinin ardından yaptırımlara karşı korunma amacıyla altına talebin arttığına dikkat çekildi.

YAPTIRIM KORKUSU ALTIN TALEBİNİ ARTIRIYOR

ECB’nin analizine göre, 1999’dan bu yana görülen en büyük 10 altın alım artışının beşinde, ilgili ülkeler aynı yıl ya da bir önceki yıl yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. Raporda, “Çin ve Rusya’ya jeopolitik olarak yakın ülkeler son üç yılda altın rezervlerini daha agresif şekilde artırdı” ifadesi yer aldı.

57 merkez bankasıyla yapılan bir anket, yaptırım korkusu, küresel para sisteminde beklenen değişimler ve ABD dolarına bağımlılığı azaltma arzusunun gelişmekte olan ülkelerdeki altın alımlarını desteklediğini ortaya koydu. ECB ayrıca, geçmişte olduğu gibi yüksek fiyat dönemlerinde altın arzının da artma eğilimi gösterdiğini belirtti.