Yeni bir çalışma, obezite tedavisinde kullanılan semaglutid ve tirzepatid içeren GLP-1 ilaçlarının, düşük başlangıç dozlarında da kilo kaybı sağladığını gösterdi.

Çalışmada, en az altı ay boyunca yalnızca başlangıç dozunda kalan 534 semaglutid ve 534 tirzepatid kullanıcısının verileri incelendi.

Araştırmacılar, sonuçların başlangıç dozlarının da ölçülebilir bir farmakolojik etkiye sahip olduğunu gösterdiğini belirtti.

Bununla birlikte, düşük doz kullanan hastalarda yan etkiler tamamen ortadan kalkmadı. Tirzepatid grubunda iki yıl içinde böbrek hasarı oranı yüzde 2,7 olurken bu oran semaglutid grubunda yüzde 0,4 olarak kaydedildi. Tirzepatid ayrıca kabızlık, kas krampları ve eforla nefes darlığı gibi bazı yan etkilerle ilişkilendirildi.

Öte yandan, başlangıç dozunda kalan hastalarda bulantı ve kabızlık oranlarının yüksek doz kullanan hastalara kıyasla belirgin biçimde daha düşük olduğu görüldü.

Araştırma ekibinden Venky Soundararajan, daha düşük kilo kaybını hedefleyen hastaların düşük dozlarda da bir miktar kilo verebileceğini, ancak iki ilacın yan etki profillerinin aynı olmadığını bilmeleri gerektiğini söyledi.

Çalışma Biology Methods & Protocols dergisinde yayımlandı.