İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Ceuta'da geçen hafta yaşanan kitlesel sınır geçişinin ardından binlerce göçmen bölgede kalırken, yerel yönetim artan insani ihtiyaçlara yanıt vermekte zorlanıyor.

İspanyol yetkililer, son dört gün içinde yaklaşık 69 bin 500 göçmenin Fas'a geri gönderildiğini açıkladı.

Resmi verilere göre sınırın İspanya tarafında 72, Fas tarafında ise 11 kişi hayatını kaybetti.

Reuters'ın görüntülerine göre çoğunluğu Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen yüzlerce göçmen, Ceuta'daki El Trampolín Plajı'nda açık alanda konaklıyor. Soğuktan korunmak için havlulara sarılan göçmenlerin bulunduğu bölgede polis ve asker devriye geziyor.

Göçmenlerin bir kısmı, kentte çok sayıda iş yerinin kapanması nedeniyle yiyecek bulamadıklarını, yerel halktan tepki gördüklerini ve İspanya ana karasına geçemedikleri için Ceuta'da kaldıklarını söyledi.

Ceuta Özerk Yönetimi Başkanı Juan Jesus Vivas, kentte halen 3 bin ila 5 bin göçmenin bulunduğunu belirterek yetişkinler ve refakatsiz çocuklar için hizmet veren iki kabul merkezinin ağzına kadar dolu olduğunu ifade etti. Yerel yönetim yetkilisi Alberto Gaitan ise özel yasal koruma kapsamında bulunan 862 refakatsiz göçmen çocuğun işlemlerinin sürdüğünü açıkladı.

AB'DE ALARM

Göç krizi, Avrupa genelinde göç karşıtı söylemleri güçlendirirken Avrupa Birliği içinde de yeni diplomatik gerilimlere yol açtı.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Madrid'in geçmişte diğer AB ülkelerinin göç krizlerinde dayanışma gösterdiğini hatırlatarak şimdi aynı desteği beklediklerini söyledi.

AB, krizi değerlendirmek üzere salı günü üye ülkelerin içişleri bakanlarını olağanüstü çevrim içi toplantıya çağırdı.

İspanyol basınında yer alan haberlere göre ülkenin istihbarat servisi, Fas yönetiminin kitlesel geçişi planlamadığı ancak sınır kontrollerini gevşeterek geçişlerin gerçekleşmesine izin verdiği değerlendirmesinde bulundu.