Yeni bir araştırma, bilgisayarlı tomografinin kanser riskini önemli ölçüde artırdığını oryaya koydu.
İç kanama, kanser teşhisi, kırık, felç ve tedavilerin etkinliğini test etmek gibi birçok alanda, gelişmiş bir tarama sistemi olan bilgisayarlı tomografi cihazları kullanılıyor.
California Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, bu cihazların özellikle çocuklarda kanser riskini artırdığı ve her 20 kanserden birinin kaynağı olabileceği tespit edildi.
Çalışmayı yürüten bilim insanları, hastalıkların erken teşhisi için de kullanılan bu tür taramaların birçok kanser türüne yol açabileceği uyarısı yaptı.
Bebeklerde bu riskin 10 kat daha fazla olduğu vurgulandı.
Araştırmaya göre, ABD'de 2023'te yapılan 93 milyon bilgisayarlı tomografi taramasının yaklaşık 103 bin kanser vakasına yol açacağı tahmin ediliyor.
Alt karın ve pelvis bölgesi için tomografiye girenlerde fazla radyasyona bağlı olarak akciğer, kolon, tiroid kanserleri ve lösemi riskinin arttığı belirtilendi.
Bilgisayarlı tomografinin yol açtığı kanser riskinin alkol tüketimine ve fazla kiloya eşdeğer olduğuna dikkat çekildi.
Uzmanlar, erken teşhis için önem taşıyan bu cihazların dikkatli kullanılması, MR ve ultrason gibi alternatif uygulamalara öncelik verilmesi ve gereksiz kullanımların önüne geçilmesi çağrısı yapıyor.