Kanada'da yapılan bir araştırma yüksek tansiyonu dengelemek için dikkat çekici tüketilmesi gereken besinlerle ile ilgili sonuçlar ortaya çıkardı.

Yüksek sodyumlu bir diyetin kan basıncını artırabileceği ve kalp hastalığı riskini artırdığını belirten uzmanlar potasyum açısından zengin bazı gıdaların alımını artırmanın kan basıncını düzenlemede tuzu azaltmaktan daha büyük bir etkiye sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Waterloo Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, "Genelde yüksek tansiyon ortaya çıktığı zaman daha az tuz yememiz tavsiye edilir. Araştırmamız diyetinize muz veya brokoli gibi potasyum açısından zengin gıdaları eklemenin tansiyon üzerinde sodyumu kesmekten daha büyük bir olumlu etkiye sahip olabileceğini gösteriyor" açıklamasını yaptı.

Araştırmayı yürüten bilim insanı Melissa Stadt, "İlk insanlar bol miktarda meyve ve sebze yiyordu ve sonuç olarak vücudumuzun düzenleyici sistemleri yüksek potasyumlu, düşük sodyumlu bir diyetle en iyi şekilde çalışacak şekilde evrimleşmiş olabilir. Günümüzde Batı diyetleri sodyum bakımından çok daha yüksek, potasyum bakımından ise daha düşük olma eğilimindedir. Bu durum, yüksek tansiyonun neden izole toplumlarda değil de çoğunlukla sanayileşmiş toplumlarda görüldüğünü açıklayabilir" ifadesini kullandı.