BYD'den piyasayı sarsan indirim
Çinli otomobil devi BYD'nin sınırlı süre için araç fiyatlarında yüzde 35'e varan oranda indirim yapması, otomobil hisselerini altüst etti.

Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi BYD Co., Çin'de araç fiyatlarında yüzde 34'e varan indirim kararı aldı. Hafta sonu alınan karar sonrası hem BYD'nin hem de rakiplerinin hisseleri borsada sert satış yaşadı.

BYD, Çin'de sattığı 22 elektrikli ve plug-in hibrit modelinde haziran sonuna kadar geçerli olacak indirim kararı aldı. Bu karar, Çin'de otomobil firmaları arasındaki fiyat savaşının alevlerini körükledi.

Çin'de otomobil pazarının bir numarası olan BYD'nin hisseleri bugün Hong Kong borsasında yüzde 8,3 oranında değer kaybetti.

Sektörde yoğunlaşan rekabetin kâr marjlarını düşüreceği endişesi, borsada BYD ile birlikte diğer otomobil şirketlerinin hisselerinde de düşüş getirdi.

Diğer Çinli şirketlerden Li Auto Inc., Great Wall Motor Co. ve Geely hisselerinde yüzde 5'i aşan düşüşler görüldü.

Çin'de araç satışlarında rekorlar kırılsa da büyüme hızı düşmüş durumda ve ülkedeki genel ekonomik yavaşlama, fiyat savaşını da şiddetlendiriyor.

Çin'de otomobil bayilerindeki araç sayısının 3,5 milyonla Aralık 2023 sonrası dönemin zirvesini görmesi de endişeleri artırıyor. Fiyat savaşı sektörde kâr marjını düşürürken konsolidasyonun artmasına neden oluyor.

BYD'nin indirim kararıyla birlikte Seagull hatchback aracın fiyatı yüzde 20'lik düşüşle 55 bin 800 yuana (7 bin 780 dolar) geriledi.

BYD'nin Seal çift motorlü hibrit sedan modelinin fiyatı, yüzde 34'lük indirimle 102 bin 800 yuana (14 bin 300 dolar) geriledi.

Shenzhen merkezli otomobil devi, nisan ayında yılın şimdiye kadarki en iyi satış rakamına ulaşmıştı. İndirimlerin ardından mayısta satış rakamları artmaya devam edebilir ve 5,5 milyonluk yıllık teslimat hedefine ulaşılması kolaylaşabilir.

Ticaret savaşına rağmen BYD'nin küresel satışları da artıyor. Geçtiğimiz ay Avrupa'da elektrikli araç pazarında ilk kez Tesla'yı geçen BYD'nin küresel otomobil pazarında iddialı hedefleri bulunuyor.

Şirketin birinci çeyrekte brüt kâr marjı yüzde 20 olmuş ve Tesla'nın yüzde 16'lık marjını geçmişti. BYD, Tesla'yı net gelir kaleminde de geçmiş ve ilk çeyrekte 9,2 milyar yuan rakamına ulaşmıştı.

BYD, Türkiye'de de fabrika kurma kararı almıştı. Şirketin Manisa'da yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik AR-GE merkezi kurması öngörülüyor.

Manisa'daki fabrika projesinin inşaat aşamasının, gerekli izin ve onay aşamaları tamamlandıktan sonra bu yıl içinde başlaması ve yıl sonu veya 2026 yılı ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.

2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste, 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlanıyor.