CHP Genel Başkan Yardımcısı Evrim Rızvanoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Akbelen'e yönelik acele kamulaştırma kararına tepki gösterdi.

Rızvanoğlu, mesajında şunları belirtti:

- "Akbelen'de acele kamulaştırma: Kamu yararı adına değil şirket çıkarına. Bugün, Cumhurbaşkanı tarafından Akbelen’deki bazı köylerin taşınmazlarını elinden alacak acele kamulaştırma kararı yayınlanmıştır.

- Acele kamulaştırma kararı, hukuk devletinin en temel ilkelerini zedeleyen bir karardır. Köylerde yaşayan yurttaşların tek güvenceleri, geçim kaynakları, malvarlıkları olan arazileri alelacele, sorgusuz sualsiz, rızaları olmaksızın ellerinden alınıyor.

- Acele kamulaştırma, istisnai durumlar için öngörülmüştür. Maalesef istisnai ve gerçekten acil durumlarda başvurulması gereken bu yol keyfi olarak olağanlaştırılmıştır. Vatandaşın mülkiyet hakkı yok sayılarak, devlet gücü bir şirkete tahsis edilmektedir.

- Devletin görevi halkın hakkını korumaktır; ama bugün yapılan, devlet gücünün şirketlerin kısa vadeli kazanç hırsını korumak için seferber edilmesidir.

- Acele kamulaştırma adı altında yapılan bu işlem, vatandaşın toprağına, suyuna ve yaşam alanına zorla el koymaktır.

- Oysa ki, ülkemizin tarım alanlarını, ormanlarını, derelerini, denizini, havasını koruyacak acil eylem planlarına ve sahici uygulamalara ihtiyacı vardır.

- Bu nedenle Cumhurbaşkanını hukuka, kamu yararına, vicdana aykırı bu işlemden vazgeçmeye davet ediyorum."