Çok satan yazardan her şeyi oluruna bırakmanın 9 yolu
2025'in ikinci ayını geride bırakmaya günler kaldı. Kimileri için yeni başlangıçlar yapmanın zamanı geldi de geçiyor. Peki geçmişi geride bırakmak nasıl mümkün? Kitapları Türkçeye çevrilen Brianna Wiest, Forbes'a hayatı akışına bırakmanın dokuz yolunu anlattı.

"Düşünme Şeklinizi Değiştirecek 101 Deneme", "Dağ Sensin", "Hazır Olduğunuzda İşte Böyle İyileşirsiniz" gibi çok satan kişisel gelişim kitaplarının yazarı Brianna Wiest, ABD'nin önde gelen dergilerinden Forbes'a geçmişi geride bırakarak geleceğe odaklanmanın dokuz yolunu anlattı.

1- SÜREKLİ İSTEMEKTEN VAZGEÇİP TESLİM OL
Cemal Süreya'nın "Bağlanmayacaksın" şiirindeki gibi Wiest de bir şeylere sıkı sıkı tutunmamak gerektiğini savunuyor. "Hayata ne istediğinizi söyleyin ama bunun nasıl ve ne zaman olacağına karar verecek olan evren" diyen Wiest, bu duruma boyun eğmenin olayların akışına yön verdiğini söylüyor.
Forbes örnek olarak Wiest'in "Düşünme Şeklinizi Değiştirecek 101 Deneme" kitabını örnek vererek, yazarın denemelerinden oluşan bu kitabın yayınlandıktan yedi yıl sonra popüler olduğunu belirtiyor. Wiest şöyle diyor: "İşime yarayan şeylerin başında beklentileri bırakmaktı. İşlerin nasıl gitmesi gerektiğini, kitapların nerede yayımlanacağı, zaman çizelgesi, hatta sonunda neye dönüşeceği konusunu bile akışa bıraktım."

2- GELİŞİM YASASINA GÜVEN
Forbes "Bazı şeyler tohum gibidir, büyümesi için zaman gerekir. Toprağı sürekli kazıyıp büyüyüp büyümediğine bakmak yerine gözle görülmeyen büyümeye güvenin" diye yazıyor.
"Bırakabilmemizin sebebi, 'Kalbimi bu şeye adadım ve başaracağım. Ama zamanlamayı, yeri ve nasıl gerçekleşeceğini hayatın belirlemesine izin vereceğim' diyebilmemizdir" diyen Wiest. "Çünkü 'nasıl' sorusuna fazlasıyla odaklandığımızda sıkışıp kalıyoruz" diye ekliyor.

3- NE ZAMAN VAZGEÇECEĞİNİ BİL
Bir şeyin işe yaramadığını fark ettiğinizde, yeni bir yol izleyecek kadar esnek olun. Forbes "Başarısızlık bir son değil, yön değiştirmektir" diye hatırlatıyor.
Wiest bununla ilgili şöyle diyor:
"Bazen 'hayır' diyen hayat olmuyor. Aslında hayat 'İstediğin şey şu tarafta. Sağa dön' demek istiyor. Çoğu zaman insanlar, istedikleri şeylerde içlerinde küçük de olsa bir şüphe duyuyor. İşte o enerjiye odaklandığınızda, yeni kapılar açılıyor. Belki hep başka bir şey yapmak istemişsinizdir ya da belki bu başarısızlık sizi daha büyük ve daha doğru bir yola yönlendiriyordur."

4- MÜKEMMELİYETÇİ OLMAYI BIRAK
Forbes, hayatın mükemmel olmasını, "ideal" koşulların oluşmasını beklemekten vazgeçmeniz gerektiğini söylüyor. Wiest, "Tarihteki hiç kimse her şey mükemmel olduğu için mutlu değildi. Hiçbir zaman. Hayat böyle bir şey değil. Eğer 'Her şey mükemmel olduğunda kendimi daha iyi hissedeceğim' diye düşünüyorsanız, sonsuza kadar beklemek zorundasınız" diyor.

5- ONAYLANMA İHTİYACI DUYMAYI BIRAK
Forbes herkesin onayını almaya çalışmak yerine, kimlerin görüşlerinin sizler için daha önemli olduğuna karar verip ona göre davranmak gerektiğini yazıyor.
Wiest her eleştiriyi içselleştirseydi asla potansiyeline ulaşamayacağını ve hedeflerini gerçekleştiremeyeceğini fark ettiğini söylüyor.

6- BELKİ DE HALA ALMAN GEREKEN DERSLER VARDIR
Bazen bir şeyi bırakamıyorsanız belki de bu konuda almanız gereken başka dersler vardır. Wiest, "Bazı zamanlar bırakmak, diğer zamanlara göre daha zor gelebilir. Genellikle bunun sebebi, o deneyimden hâlâ öğrenmemiz gereken bir şeyin olmasıdır."

7- İLERLEMEYE DEVAM ET
Büyüme ve iyileşme sürecinde küçük ama uygulanabilir adımlara odaklanmak gerekiyor. Bu noktada "Her gün her şekilde daha iyiye gidiyorum" gibi şeyler söylemek olumlu bir havaya girmenize yardımcı olabilir.
Wiest "Tüm hayatımı bir anda düzeltmeye çalışmak yerine, hemen şu anda düzeltebileceğim küçük değişikliklere odaklanıyorum. Bu bana hem gurur hem de huzur veriyor. Farkına bile varmadan bakış açım değişmeye başlıyor. Bazen her şeyin değişmesi için tek gereken, daha önce yaptıklarından biraz daha farklı şekilde hareket etmektir" diyor.

8- İYİLEŞME SÜRECİN OLSUN
Her şeyi oluruna bırakmayı bir yaranın iyileşmesi gibi düşünün. Aşırı müdahale etmek veya sürekli kurcalamak iyileşmeyi geciktirebilir. Zaman ve alan tanımak ise süreci kolaylaştırır.

9- BIRAKMA RİTÜELLERİNİ UYGULA
Burada kullanabileceğin üç yöntem var. Günlük tutarak düşüncelerini kayda alabilir, ardından kağıdı yok edebilirsin. Bu şekilde sembolik olarak o şeyi bırakmış olursun.
Ya da doğaya sığınıp yürüyüş yapabilirsiniz. Bu noktada Wiest yoga ve sporu da öneriyor. Meditasyon da Wiest'in yapılacaklar listesinde.