Nature dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, lityum-iyon pillerin ömrünü uzatmanın ve yeni gibi kılmanın yolu batarya hücrelerine enjeksiyon uygulamaktan geçiyor.
Fudan Üniversitesi’nde kimyager Yue Gao, Scientific American’a verdiği demeçte tıpkı hasta bir insana enjeksiyonla iyileşme şansı verilebiliyorsa, tükenmiş bataryalara da benzer şekilde “sihirli iksir” verilebileceğini söyledi.
ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN PAHALI SORUNU
Bu yöntem, elektrikli araç bataryalarının atık sorununa çözüm sunma potansiyeline sahip. Elektrikli araçların sahip olduğu büyük bataryaların geri dönüşü zor ve pahalı oluyor. Ayrıca uygun şekilde imha edilmezlerse toksik kimyasallar çevreye sızabiliyor.
Geri dönüşüm tesisleri henüz yeterince yaygın değil ve uzmanlar elektrikli araç kullanımının artmasıyla bu sorunun daha da büyüyeceğini belirtiyor.
Genelde bir elektrikli araç bataryası, orijinal kapasitesinin yüzde 80’inin altına düştüğünde “ölü” kabul ediliyor ve değiştirilmesi gerekiyor. Üstelik batarya, aracın maliyetinin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor. Dolayısıyla batarya değişimi, araç sahipleri için büyük bir maddi yük haline geliyor.
YAPAY ZEKADAN YARDIM ALDILAR
Çinli araştırmacılar bataryayı değiştirmek yerine tükenen hücrelere yeni lityum iyon pilleri sağlayabilmenin yollarını aramaya başladı. Bunda nasıl bir molekülün işe yarayacağını bilmedikleri için makine öğreniminden faydalanan araştırmacılar, olası üç molekül buldu.
Bunlardan en umut vadedeni ise lityum trifluorometansülfinat denen bir tuz oldu. Bu tuz, bir elektrolit çözeltisi içinde çözündüğünde, lityum iyonlarını serbest bırakarak bataryanın yeniden güç kazanmasını sağlıyor.
Yapılan deneyler, bu enjeksiyonun bir bataryanın gücünü yüzde 96 oranında geri getirdiğini ve ömrünü yaklaşık 12 bin şarj döngüsü kadar uzattığını gösterdi. Normalde elektrikli araç bataryaları 1500 ila 2000 döngüye yetecek kadar tasarlanıyor.
Tongji Üniversitesi’nden Jiangong Zhu, çalışmanın “devrim niteliğinde” olduğunu söyledi. Ancak teknik henüz ticari kullanıma hazır değil. Gao, deneylerin sadece tek hücreler üzerinde yapıldığını ve yöntemin bir batarya paketindeki binlerce hücreye uygulanması için daha fazla çalışma gerektiğini ifade etti.