Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Mart'tan bu yana tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında yürütülen soruşturmalar ve siyasetçinin tutuklanmasıyla büyüyen protestolarla ilgili konuştu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e "Korkunun, paniğin, telaşın ecele faydası yok. Görünen köy kılavuz istemez zaten buna ihtiyaç da duymaz" diye seslenen Erdoğan, ardından şunları kayda geçirdi:

- "Ortaya çıkanlar, ortaya çıkacakların habercisidir. Ne yaparsanız yapın. Adaletin tecellisine engel olamazsınız. Sahibinin kim olduğuna bakmadan beytulmahale uzatılan o kirli elleri kırmak Türk milleti adına yargının boynunun borcudur.

- Büyükşehiri ve bazı ilçe belediyeleriyle İstanbul'u sarmaşık misali saran bu şebekenin kollarının nerelere uzandığı zamanla daha net görülecek. Biz de hukuki sürecin selameti açısından anayasamızın bize verdiği yetki ve sorumlulukları harfiyen yerine getirmekten çekinmeyeceğiz."

Bilindiği üzere Erdoğan daha önce de "Heybedeki büyük turplar ortaya saçıldığında bunların kendi yakınlarının suratlarına bakacak yüzleri dahi kalmayacak" ifadesini kullanmış, ancak ne demek istediği konusunda herhangi bir bilgi vermemişti.

Erdoğan devamında Özel'in yabancı basına verdiği demeçlere değindi.

Bilindiği üzere Özel, CNN International, BBC gibi kuruluşlara verdiği röportajlarda Türkiye'de yargı bağımsızlığının ciddi anlamda tehlikede olduğunu söylüyor, İmamoğlu'na yöneltilen suçlamalarının altının boş olduğunu belirtiyordu.

'YARDIM İSTEDİKLERİ BATI'DAN DESTEK GÖREMEDİLER'

"Sırf yolsuzluklarını savunmak için kendi ülkesini batıya şikayet edenler, ülke ekonomisini batırmakla tehdit edenler tarih boyunca olduğu gibi yine hayal kırıklığına uğramıştır. Yardım istedikleri Batı'dan destek göremediklerini kendileri de kabul etti. Medet umdukları tüm odaklar onları yüz üstü bıraktı" diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Yıllar geçiyor ama CHP liderleri 'Dayan yorgo ile yetiş yorgo' ikileminden kendilerini bir türlü kurtaramıyor. CHP Genel Başkanı'nın tutumu bu milletin mazisine yakışmayan küçültücü bir tutumdur. Bu CHP'li halkımıza da büyük bir haksızlıktır, hürmetsizliktir.

'CHP SEÇMENİNİN İÇİNE SİNMEDİĞİNE İNANIYORUM'

- Çünkü CHP başkanı ülkesini yabancılara şikayet ederek CHP seçmeninin başını da yere eğdirdi. Biz rakibimiz de olsa hiçbir parti başkanının böyle acziyet içinde olmasını istemeyiz. Tüm bu yaşananların CHP seçmeninin de içine sinmediğine inanıyorum.

- Milletine karşı kibirli, batı karşısında aciz olan böyle bir şahıs chp başında olduğu sürece biz başarılarımıza yenilerini ekleriz. CHP'nin ve genel başkanının bu savrulmalarından partimiz olarak rahatsız değiliz ama bizim üzüntümüz demokrasimiz içindir.

'BUNLAR HİÇ DEĞİŞMEDİ'

- Son 3 haftada şahit olduklarımız 1940'ların CHP'si neyse şimdiki CHP'nin aynı olduğunu bize hatırlattı. CHP'nin faşist zihniyetinde hiçbir değişikliğin olmadığını gördük. Bunlar hiç değişmedi, milli iradenin egemenliğini içlerine sindiremedi.

- Hiçbir zaman serbest seçimleri, demokrasiyi kabullenemedi, Bunlar hep oyun oynadı, takiye yaptı. Uyguladıkları faşizme bakın, ellerine biraz daha güç geçince neler yapacaklarını artık siz tahayyül edin.

- Tek parti döneminde büyüklerimizin nasıl bir zihniyetle mücadele ettiklerini 3 haftada bize tekrar hatırlattılar. Rabbim milletimizi bunların insafına bırakmasın.

'MİLLETİMİZ BUNLARA İKTİDAR YÜZÜ GÖSTERMEDİ'

- Ortalığı velveleye verenler yine kaybedecek, yine bunlar avuçlarını yalayacaktır. Darbe ve cunta dönemleri hariç milletimiz bunlara iktidar yüzü göstermedi. Bunlara itimat etmedi, yalanlarına iki yüzlü tavırlarına asla kanmadı.

- İki yüzlü siyaseti karşısında Anadolu irfanı her zaman galip geldi. Milletimiz bundan sonra da meydanı CHP faşizmine terk etmeyecektir. Bugüne kadar olduğu gibi AK Parti teşkilatı yine sağduyulu olup aklı selim hareket edecektir.

- Biz husumetin, öfkenin diliyle değil 23 yıldır olduğu gibi yine gönül dili ile konuşacağız. Bilhassa İstikbalimizin teminatı olan gençlerimize sahip çıkacağız. Kadromuzun Türkiye'ye kazandıracağı daha çok eser, hizmet var."