Suriye'de Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından eski yönetimden üst düzey isimlere yönelik yargılamalar sürüyor.
Suriye'nin başkenti Şam'daki 4. Ceza Mahkemesi, Esad döneminde dini kurumu şiddete meşruiyet kazandırmak için kullandığı suçlamasıyla yargılanan eski Başmüftü Ahmed Hassun hakkında kararını açıkladı.
İnsanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarından suçlu bulunan Hassun, "iç savaşa ve mezhep çatışmasına sebebiyet veren saldırı" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Mahkemede Hassun'un hem taşınır hem de taşınmaz mal varlıklarına el koyuldu ve kamu hazinesine devredilmesine karar verildi.
'DİNİ KURUMLARLA KATLİAMI MEŞRU GÖSTERDİ'
Davanın 6. duruşmasında kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Hakim Fahreddin el-Eriyan, Ulusal Geçiş Dönemi Adalet Komisyonu üyeleri ile uluslararası hukuk ve insan hakları örgütleri temsilcilerinin de katıldığı duruşmada tüm yargı süreçlerinin ve incelemelerin tamamlandığını belirtti.
El-Eriyan, soruşturma ve delillerin eski rejim döneminde başta Fetva Dairesi olmak üzere resmi dini kurumların askeri ve güvenlik operasyonlarına dini kılıf uydurmak ve katliamları kamuoyu nezdinde meşrulaştırmak amacıyla kullanıldığını ortaya koyduğunu belirtti.
Mahkeme, Ahmed Hassun'un sivil bölgeleri hedef alan ve ağır yıkıma yol açan varil bombalarının kullanımını meşrulaştırarak uluslararası insancıl hukuk kurallarını ihlal ettiğinin, ayrıca askeri operasyonlara katılan Kudüs Tugayı'nın komuta kademesi ve mensuplarına düzenli finansal destek sağladığının tespit edildiğini ifade etti.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nin Türkiye açıklamaları İsrail'i kızdırdıDünya