Songül DALGIÇ BİLGİLİ / NEFES

İktidar, “Aile Yılı” kapsamında çocuk yardım ödemelerini 1 Ocak 2025 itibarıyla doğacak ilk çocuk için 5 bin lira tek seferlik doğum yardımı, ikinci çocuk için her ay bin 500, üçüncü ve sonraki çocuklar için de her ay 5’er bin liraya çıkardığını açıkladı.

Ancak bu hesap yapılırken, kadın istihdamı unutulmuş görünüyor. Zira hem anne olup hem de iş hayatına devam etmek isteyen kadın, kreş veya bakıcı tercihine göre aylık en az 22 bin ile 30 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor.

Bu maliyet 2 bin 500 TL’den ayda 2 kez temizlik hizmeti de eklediğinde 27 bin ile 35 bin lirayı buluyor. Kazancı, giderine yetişemeyen kadın, çareyi işi bırakmakta buluyor. 10 milyona yakın kadının ailevi ve ev işleri dolayısıyla çalışma hayatına katılamadığı tespiti yapılan DİSK/Genel-İş Sendikası Araştırma Dairesi’nin raporu da acı tabloyu gözler önüne seriyor.

BAKICI LÜKS OLDU

Gündüzlü bakıcılarda en düşük maaş 30 bin TL’den başlayıp 45 bin TL’ye kadar çıkıyor. Yatılı bakıcılarda en düşük maaş yine 30 bin TL’den başlayıp, 65 bin TL’ye kadar yükseliyor. 5 yılda bakıcı ücretlerinde artış oranı ise yüzde 755’i buldu.

Alya Danışmanlık’ın sahibi Rabia Şeyma Kuvan, pandemi öncesinde orta ve üst gelir sınıfında bakıcı talebi alırken, şu an daha çok üst gelir seviyesine hitap ettiklerini söyledi. Geçmiş yıllarda maaşlar düşük olduğu için bakıcılara daha fazla talep olduğunu belirten Kuvan, “Ekonomik durum dolayısıyla şu anda çalışan anne babalar daha çok anane - babaanne ya da bir akrabalarından destek almaya yöneldi” dedi.

ÖĞRENCİ SAYISI BEŞ YILDA YÜZDE 50 DÜŞTÜ

Kreş ücretleri sadece 2 yılda yüzde 246 zamlandı. Anaokulu fiyatlarının İstanbul’da 22 bin TL’den, Anadolu’da 12-13 bin TL’den başladığını açıklayan Özel Anaokulları Derneği Başkanı Murat Kuş, “Pandemi öncesi asgari ücretin 3’te 2’si ile öğrenci alabiliyorduk. Baba hem kirayı ödüyordu, hem evi geçindiriyordu. Annenin maaşı kreşe gidiyordu. Anaokullar ve kreşler, şimdi bir asgari ücret ve üzerinde öğrenciye almaya başladı. Bu da kadın istihdamında sıkıntı yarattı. Kadın hem çalışma hayatından çıkıyor hem de çocuğu eğitim hayatından uzak tutmak zorunda kalıyor” dedi.

Anaokullarında 5 yılda öğrenci sayı sının yüzde 50 azaldığını kaydeden Kuş, kâr edemeyen okullarda devir oranının yükseldiğini, İstanbul’daki bin 562 okulun 320’sinin devredilmeyi beklediğini açıkladı.