Günlerdir madende mahsur kalan 7 kişi için zamanla yarış
Laos'ta altın bulma umuduyla girdikleri mağarada günlerdir mahsur olan yedi kişiyi kurtarma mücadelesi heyecan ve endişeyle takip ediliyor.
Laos’un Xaisomboun bölgesindeki bir mağaraya altın aramak için girdikleri sırada heyelan nedeniyle mahsur kalan 7 kişi için kurtarma çalışmaları zorlukla sürüyor.
Şiddetli yağışların ardından meydana gelen heyelan, ülkenin orta kesimindeki Xaisomboun eyaletinde bulunan bir mağaranın çıkışını kapattı. Yerel kaynaklara göre mağaraya altın aramak amacıyla giren 7 Laos vatandaşı içeride mahsur kaldı.
Kurtarma çalışmalarına destek veren Taylandlı gönüllü ekiplerin liderlerinden Kengkard Bongkawong, operasyonun sürdürülebilmesi için bölgeye acilen daha fazla oksijen tüpü gönderilmesi gerektiğini söyledi.
Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Bongkawong, “Mümkün olduğu kadar fazla oksijen tüpüne ihtiyacımız var. Ayrıca mağaranın girişine bir oksijen dolum istasyonu kurmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Taylandlı gönüllü gruplar şu ana kadar en az 5 kişinin sağ olarak tespit edildiğini açıkladı.
Laos merkezli “Rescue Volunteer for People” isimli yardım kuruluşu ise mağarada bulunan 7 kişinin tamamına ulaşıldığını ve hepsinin hayatta olduğunu duyurdu.
Ancak mağaranın içindeki zorlu koşullar nedeniyle mahsur kalan kişiler henüz dışarı çıkarılamadı.
Kurtarma operasyonuna Tayland’dan gelen gönüllü ekipler de katılıyor. Ekipte, 2018 yılında Tayland’da dünya çapında yankı uyandıran mağara kurtarma operasyonunda görev alan deneyimli bir dalgıç da bulunuyor.
Söz konusu operasyonda, kuzey Tayland’daki su basmış mağarada mahsur kalan 12 çocuk futbolcu ve antrenörleri uluslararası ekiplerin desteğiyle günler süren çalışmanın ardından kurtarılmıştı.
Laos’taki mağarada ise yoğun çamur, dar geçitler ve düşük oksijen seviyeleri nedeniyle kurtarma çalışmalarının son derece riskli ilerlediği belirtiliyor.