İsrail panikte: Savunma kalkanı inceliyor
Amerikan basınına göre İsrail, İran'ın balistik füzelerine karşı en etkili korumayı sağlayan Arrow savunma sistemlerinin mühimmatında stok sorunu yaşamaya başladı.

İsrail'in İran'ın uzun menzilli balistik füzelere karşı kullandığı Arrow savunma sisteminin mühimmatının stoku ciddi şekilde azalıyor. Eğer bu sorun yakın zamanda çözülmezse İran'ın yarattığı balistik füze tehdidinin İsrail için büyük bir sorun haline gelebileceği düşünülüyor.

Amerika'nın saygın gazetelerinden Wall Street Journal'ın ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre İsrail'in Arrow füze savunma sistemine ait önleyici mühimmatları azaldı.

ABD'nin bu sorun konusunda aylar önce bilgilendirildiğini söyleyen yetkili, Pentagon'un İsrail'e destek olmak için havada, karada ve denizdeki savunmasını artırdığını belirtti. Bu ay çatışmaların tırmanmasıyla birlikte ABD, daha fazla savunma sistemini bölgeye göndermeye başladı.

Ancak ABD’deki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde (CSIS) füze savunma projesi direktörü Tom Karako'ya göre sadece İsrail değil, ABD'nin de füze önleyici stoku tükenme riskiyle karşı karşıya. Karako, sürekli fırlatılan füzeleri durdurmaya çalışmanın büyük mühimmat kaybına yol açtığını belirtiyor.

Arrow sistemini üreten Israel Aerospace Industries (IAI), konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise “Her türlü senaryoya karşı hazırlıklıyız. Ancak mühimmatla ilgili konularda açıklama yapamıyoruz” şeklinde bir açıklama yayınladı.

Arrow 3 sisteminin füzelere yüzde 90 başarılı bir şekilde müdahale edebildiği belirtiliyor. THAAD savunma sistemleriyse yalnızca yüzde 40 başarı oranına sahip.

Bu arada İran'dan fırlatılan füzelerin İsrail'e yarattığı maliyet de dikkat çekiyor. Tahran'ın sadece dün gece fırlattığı 10 ila 12 balistik füzeye müdahalenin maliyetinin 287 milyon doları bulduğu belirtiliyor.
