İstanbul'da nefes kesen final: Avrupa Ligi'nin kralı Unai Emery ve Aston Villa
Freiburg ile Aston Villa arasında İstanbul'da oynanan UEFA Avrupa Ligi finali büyük heyecana sahne oldu. İngiliz ekibi 3 farkla kazandığı maçla şampiyonluğa uzandı. Teknik direktör Unai Emery ise 3 farklı takımla çıktığı 6. finalinde 5. kez kupayı kaldırarak inanılmaz bir başarıya imza attı.
UEFA Avrupa Ligi'nin finalinde Alman Freiburg ile İngiliz Aston Villa karşılaştı. Maçı 3-0 kazanan İngilizler kupanın sahibi oldu.
Beşiktaş'ın evi Tüpraş Stadı'nda oynanan karşılaşma öncesi çok güzel bir seremoni vardı.
Freiburg sahaya Atubolu, Kübler, Ginter, Lienhart, Treu, Eggestein, Höfler, Beste, Manzambi, Grifo ve Matanovic 11'i ile çıktı.
Aston Villa ise Martinez, Cash, Konsa, Lindelöf, Torres, Digne, McGinn, Tielemans, Rogers, Buendia ve Watkins'li kadrosuyla sahada yer aldı.
PRENS WILLIAM TRİBÜNDE
Beşiktaş Park'taki mücadeleyi Aston Villa taraftarı olan Galler Prensi William da tribünden izledi.
İlk dakikadan itibaren oyuna ağırlığını koyan Aston Villa, 41. dakikada Youri Tielemans'ın güzel golüyle 1-0 öne geçti.
BUENDIA'DAN OLAĞANÜSTÜ GOL
45+3'te ise Emi Buendia sol ayağıyla muhteşem bir vuruşla topu ağlarla buluşturup Villa'yı devreye 2-0 önde götürdü.
Arjantinli yıldız, bu sezon Avrupa Ligi'nde ilk 11'de başladığı 12 maçta
4 gol - 6 asistlik performansıyla 10 gollük katkı verdi.
İkinci yarıya da iyi giren İngiliz ekibi, 58'de gecenin yıldızı Buendia'nın asistinde Morgan Rogers ile durumu 3-0'a getirdi.
Üçüncü golden sonra iyice tempoyu düşüren Aston Villa, rakibine gol izni vermedi ve farklı skorla UEFA Avrupa Ligi'nde şampiyonluğa ulaştı.
UNAI EMERY'DEN 6 FİNALDE 5 KUPA
Aston Villa teknik direktörü Unai Emery, Avrupa Ligi'ndeki 6. finalinde 5. kez kupayı kazanma başarısı gösterdi.
54 yaşındaki İspanyol hoca, bu kupada daha önce 3 kez Sevilla ile 1 kez de Villarreal ile şampiyonluğa ulaşmıştı.
43 YIL SONRA AVRUPA'DA KUPA KALDIRDILAR
1982'de Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Bayern Münih'i 1-0 yenerek kulüpler bazında Avrupa'nın en büyük kupasını kazanan Aston Villa, bir sonraki sezon da UEFA Süper Kupası'nda Barcelona'yı geçerek kupanın sahibi olmuştu.
İstanbul'dan Kupa 2'yle dönerek tarihinin ilk UEFA Avrupa Ligi kupasını kazanan Aston Villa, 43 yıllık hasreti dindirerek müzesindeki Avrupa kupası sayısını 3'e çıkardı.
İNGİLİZLER, İSTANBUL'DA YİNE KAYBETMEDİ
5. kez bir UEFA organizasyonunun finaline ev sahipliği yapan İstanbul'dan zaferle ayrılan taraf yine İngilizler oldu. İstanbul'da gerçekleştirilen finallerin 4'ünde İngilizler mutlu sona ulaştı.
Avrupa futbolunun 1 numaralı organizasyonu olan UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ve UEFA Avrupa Ligi'nde 2'şer kez finali organize eden İstanbul, 1 kez de UEFA Süper Kupa'ya ev sahipliği yaptı.
İstanbul'da 2 kez final oynayan Liverpool, 2005 UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin yanı sıra 2019 yılında oynanan UEFA Süper Kupa maçını kazandı. Manchester City, İtalya ekibi Inter'i 1-0 mağlup ederek tarihinin ilk UEFA Şampiyonlar Ligi kupasını evine götürdü.
İngiliz ekipleri sadece 2009 yılında Shakhtar Donetsk ve Werder Bremen arasında oynanan UEFA Kupası finalinde yer almadı.