Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin güvenilir olmadığı ve milyonlarca yurttaşın bu nedenle mağdur edildiği gerekçesiyle bugüne dek pek çok siyasi parti ve dernek suç duyurusunda bulundu.

Bunlardan biri de eski Yargıtay 7. Ceza Dairesi Onursal Üyesi emekli Seyfettin Çilesiz'di.

Enflasyon verilerinin düzeltilmesi için başvuran Çilesiz, hiçbir şekilde bu talebine yanıt alamadı.

Bunun üzerine 'TÜİK’in açıkladığı enflasyonla çarşı pazardaki fiyat artışlarının örtüşmediği, açıklanan düşük enflasyon nedeniyle kendisinin ve emeklilerin aylıklarına düşük zam yapıldığı' gerekçesiyle Ankara İdare Mahkemesinde dava açtı.

3 Mart'ta görülen ilk duruşmada TÜİK yetkilileri davanın reddini isterken, Çilesiz'in avukatı Ali Erdem Gündoğan şunları söyledi:

"Madde sepetindeki madde fiyatlarını versinler. Mahkeme buna göre incelemesini yapsın. 85 sayfalık savunma yaptılar ama bir tek madde sepetini açıklamadılar. Mahkeme bu şekilde nasıl denetleme yapabilir? TÜİK kısacası ‘beni denetleme’ diyor. 'Kamuoyuna açıklamıyoruz' dediler. Mahkemeye neden verilmiyor peki? Devlet sırrı bile olsa mahkeme ile paylaşılması gerekir."

'TÜM BİLGİ VE BELGELERİN ONAYLI - OKUNAKLI BİR ÖRNEĞİ İSTENDİ'

Bugün sürpriz bir gelişme yaşandı.

Gündoğan kişisel X hesabında (eski adıyla Twitter) mahkeme heyetinin 1 Ocak 2024 - 30 Haziran 2024 tarihleri arasına ait enflasyon oranının hesaplanmasına ilişkin tüm bilgi ve belgelerin onaylı - okunaklı bir örneğini istediğini duyurdu:

"TÜİK asılsız veri davasında sürpriz ara karar, TÜİK’TEN enflasyon verileri yeniden istendi:

- Davada çok önemli gelişme; Yargıtay 7. Ceza Dairesi Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz'in TÜİK'e karşı açtığı asılsız veri davasının duruşması 3 Mart’a yapılmıştı.

- Mahkeme yeni bir ara kararla dava konusu işleme ait 01.01.2024 ile 30.06.2024 tarihleri arasına ait enflasyon oranının hesaplanmasına ilişkin tüm bilgi ve belgelerin onaylı-okunaklı bir örneğinin istenilmesine karar verilmiştir.

- Bu ara karar çok önemli olup TÜİK 2024 yılı ilk altı aylık enflasyon verilerini mahkemeye göndermek zorundadır.

- Veriler geldikten sonra mahkemece üniversitelerin istatistik ve ekonomi hocalarından oluşan bilirkişiler tarafından veriler incelenecek ve enflasyon verilerinin doğru olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Bu nedenle lütfen bu davayı takip etmeye devam edelim."