Facebook, Instagram ve WhatsApp'ı bünyesinde barından Meta, yapay zeka alanında rakiplerinin gerisinde kalmamak için önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Şirketin, veri etiketleme alanında faaliyet gösteren Scale AI’ye yaklaşık 15 milyar dolar yatırım yapacağı ve bu yatırımla Scale AI’nin yüzde 49’luk hissesine sahip olacağı bildiriliyor.

Financial Times'ta yer alan habere göre anlaşma henüz resmi olarak duyurulmasa da, konuya yakın kaynaklara göre açıklama kısa süre içinde yapılacak.

Yatırımın ardından Scale AI’nin toplam değerlemesi yaklaşık 28 milyar dolara ulaşacak. Bu, girişimin üst üste ikinci yılda değerini ikiye katlaması anlamına geliyor.

AMAÇ: SÜPER ZEKA GELİŞTİRMEK

Meta’nın bu adımı, OpenAI, Anthropic ve Google gibi rakiplerine karşı “süper zekâ” laboratuvarı kurma hedefinin bir parçası. Bu laboratuvar, insan zekâsını aşabilecek yapay zeka modelleri geliştirmeyi amaçlıyor. Meta, bu hedef doğrultusunda sadece yatırımla yetinmeyip Scale AI’nin kurucu ortağı Alexandr Wang ve şirketin önde gelen araştırmacılarını da bünyesine katmayı planlıyor.

LLAMA 4 BEKLENTİYİ KARŞILAMADI

Meta’nın son büyük dil modeli Llama 4, eleştirmenler tarafından yetersiz bulundu. Özellikle bağımsız akıl yürütme ve yazılım üretme gibi alanlardaki performansı, rakip modellerin gerisinde kaldı. Google, OpenAI ve Anthropic gibi şirketler, sorunları adım adım çözebilen güçlü “akıl yürütme” modelleriyle öne çıkıyor.

Meta ayrıca Çin merkezli açık kaynak rakiplerinden, özellikle düşük maliyetle etkili modeller geliştiren DeepSeek gibi şirketlerden de baskı görüyor.

META’NIN ZORLU YAPAY ZEKA YOLCULUĞU

Yaklaşık 2 trilyon dolarlık piyasa değerine sahip olan Meta, üretici yapay zeka alanına büyük yatırımlar yaptı. Ancak bu alandaki ilerleme yavaş oldu. CEO Mark Zuckerberg, yapay zeka biriminde son yıllarda birçok kez yeniden yapılanmaya gitti. Nisan ayında, Yapay Zeka Araştırma Başkan Yardımcısı Joelle Pineau’nun şirketten ayrıldığı açıklanmıştı.

28 yaşındaki Alexandr Wang, Scale AI’yi 2016’da kurarak kısa sürede Silikon Vadisi’nin önde gelen yatırımcı ve teknoloji liderleriyle güçlü ilişkiler kurdu. Wang, Meta’nın “süper zeka” laboratuvarına katılacak. Scale AI’de ise Uber Eats’tan gelen Jason Droege’nin CEO’luk görevine geçmesi bekleniyor.

Şirketin diğer çalışanlarının geleceği ise belirsizliğini koruyor. Wang kısa süre önce Scale AI’yi halka arz etme planından bahsetmişti, ancak Meta ile yapılacak bu anlaşma bu hedefi belirsiz hâle getirdi.

KAMU SÖZLEŞMELERİ VE GELİR ÇEŞİTLENDİRME ÇABALARI

Scale AI, bugüne kadar gelirinin büyük kısmını belirli hizmetlere odaklayarak elde etmişti. Ancak son dönemde şirketin, kamu kurumlarıyla sözleşmeler yaparak ve kurumsal müşterilere özel uygulamalar geliştirerek gelir tabanını genişletmeye çalıştığı belirtiliyor.

Meta’nın hamlesi, teknoloji devlerinin son dönemde benimsediği özel yapılandırılmış yatırımların bir örneği. Microsoft, geçen yıl Inflection AI’nin CEO’su Mustafa Suleyman’ı ve üst düzey ekibini 650 milyon dolar karşılığında transfer etmişti. Google ise benzer bir yapı içinde Character AI için 2.7 milyar dolar ödeme yapmıştı.

Bu tür yatırım yapıları, düzenleyici kurumların incelemesinden kaçınmak için özel olarak tasarlanıyor. Ancak buna rağmen hem Google hem de Microsoft antitröst denetimleriyle karşı karşıya kalmış durumda.