Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2025 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre 3,4 milyar dolar artarak 210,8 milyar dolara yükseldi. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, bu kalemde son bir yıllık artış 40 milyar dolar oldu.
Böylece özelin yurt dışı kredi borcu, Nisan 2019 sonrasındaki yaklaşık 6 yılın zirvesini gördü. Bu kalemde tarihi zirve, 241,7 milyar dolarla Şubat 2018'de görülmüştü.
UZUN VADELİ BORÇ ARTTI
Vadeye göre incelendiğinde bir önceki ay sonuna göre, uzun vadeli kredi borcunun 4,2 milyar dolar artarak 201,7 milyar dolar, kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 0,8 milyar dolar azalarak 9,1 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiği gözlendi.
Bir önceki ay sonuna göre finansal kuruluşların toplam borcu 2,1 milyar dolar, finansal olmayan kuruluşların toplam borcu ise 1,3 milyar dolar artış gösterdi.
Aynı dönemde finansal kuruluşların uzun vadeli borçları 2,7 milyar dolar, finansal olmayan kuruluşların uzun vadeli borçları 1,4 milyar dolar arttı. Kısa vadede finansal kuruluşların borçları 0,6 milyar dolar, finansal olmayan kuruluşların borçları 0,2 milyar dolar azaldı.

EN YÜKSEK PAY DOLARDA
Döviz kompozisyonu incelendiğinde, dolar cinsi borçların toplam yurt dışı borçlanmada en yüksek paya sahip olduğu görüldü.
201,7 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 58,0'ının dolar, yüzde 31,7'sinin Euro, yüzde 2,5'inin Türk lirası ve yüzde 7,8'inin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu; 9,1 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun ise yüzde 25,4'ünün dolar, yüzde 20,5'inin Euro, yüzde 50,9'unun Türk lirası ve yüzde 3,2'sinin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü.
Ekim sonuna göre özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcunun 1 yıla kadar olan vade dağılımı incelendiğinde, toplam borç tutarının 63,9 milyar dolar olduğu gözlendi. Bu tutarın 40,4 milyar doları bankalara, 17,9 milyar doları finansal olmayan kuruluşlara, 5,6 milyar dolar ise bankacılık dışı finansal kuruluşlara ait olarak kaydedildi.
Kredilerde 4 yıl sonra ilkFinans
Altın yükseldi, gümüş rekor kırdıFinans