ABD Başkanı Donald Trump'ın, Rusya'nın Ukrayna savaşında zaferinin kaçınılmaz olduğunu düşündüğü öne sürüldü.

Politico’nun Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre Trump, Rusya’nın daha büyük bir ekonomiye ve orduya sahip olmasının savaşın sonucunu belirleyeceğine inanıyor.

Trump, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın savaşa devam etmesi halinde yaptırım uygulayacağını söylemişti. Ayrıca Ukrayna’ya yeni silah sevkiyatlarını onaylamış, bu sevkiyatların finansmanının ise Avrupa’daki NATO üyeleri tarafından karşılanacağını duyurmuştu.

Haberde yer alan ifadeye göre, Trump bu kararı Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarını sürdürmesi karşısında duyduğu hayal kırıklığıyla aldı. Beyaz Saray yetkilisi, “Başkan’ın bakış açısı şu: Rusya bu savaşı kazanacak, mesele sadece bunun ne kadar süreceği” dedi.

Son aylarda Rus ordusu, Luhansk Halk Cumhuriyeti ve geçen yıl Ukrayna tarafından işgal edilen Kursk Bölgesi’ni tamamen kontrol altına alarak ilerleme kaydetti.

PATRIOT'LAR YOLA ÇIKTI

Bu arada Trump, Ukrayna'ya gönderilecek Patriot hava savunma sistemlerinin Almanya'dan sevk edilmeye başlandığını ve ABD'nin bu teslimat karşılığında ödeme alacağını söyledi.

Trump "Füzeler sevk edilmeye başlandı. Almanya'dan geliyorlar ve Almanya tarafından yenileriyle değiştirilecek. Her durumda ABD ödemesini tam alacak" dedi.

Bu sevkiyatın, NATO destekli bir anlaşma kapsamında yapıldığını belirten Trump, ödemelerin NATO aracılığıyla ya da doğrudan Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler tarafından yapılacağını ifade etti.