Dolar 49,34
Euro 55,34
G. Altın 6.640,00
Btc 82.639
Dolar 49,34
Euro 55,34
G. Altın 6.640,00
Btc 82.639

Dünyanın en tehlikeli mülteci rotası. Her 7 kişiden biri geri dönemiyor

Birleşmiş Milletler'e göre dünyanın en ölümcül deniz rotası olan Bengal Körfezi'nde facia büyüyor. Bu yılın sadece ilk 6 ayında 820 Rohingya denizde öldü veya kayboldu. Kaçırılıp zorla teknelere bindirilen 15 yaşındaki Jani Alom'dan ise aylardır haber alınamıyor.

Dünyanın en tehlikeli mülteci rotası. Her 7 kişiden biri geri dönemiyor - Resim: 1

Her yıl binlerce Arakanlı Müslüman, daha iyi bir hayat umuduyla Bangladeş ve Myanmar'dan Malezya ve Endonezya'ya ulaşmak için hayatlarını hiçe sayıyor. Eski, döküntü balıkçı tekneleriyle Bengal Körfezi ve Andaman Denizi'nin azgın sularına açılan mülteciler, dünyanın en tehlikeli yolculuklarından birine çıkıyor.

Birleşmiş Milletler verileri durumun vahametini gözler önüne seriyor. Bu rota, deniz yoluyla yapılan tüm göçler arasında ölüm oranının en yüksek olduğu rota olarak kayıtlara geçti ve kullanımı her geçen yıl artıyor.

1 8
Dünyanın en tehlikeli mülteci rotası. Her 7 kişiden biri geri dönemiyor - Resim: 2

ÖLÜM ROTASINDA KORKUNÇ REKOR

Rakamlar adeta bir felakete işaret ediyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 6 bin 500 Rohingya bu ölümcül yolculuğa çıkarken, yaklaşık 900 kişi denizde can verdi veya kayıplara karıştı.

2026 yılı ise daha da kötü başladı. Yılın yalnızca ilk altı ayında ölü veya kayıp sayısı 820'ye ulaştı. Haziran sonu itibarıyla denize açılanların sayısının 5 bin 700'ü bulduğu tahmin ediliyor. Yani rota, daha yılın yarısı dolmadan 2025 yılının tamamındaki yolcu sayısına ulaşmış durumda.

2 8
Dünyanın en tehlikeli mülteci rotası. Her 7 kişiden biri geri dönemiyor - Resim: 3

"BABA BENİ TEKNEYE BİNDİRECEKLER"

Bu teknelerdeki herkes kendi isteğiyle orada değil. İnsan kaçakçılığı vakaları Cox's Bazar kamplarında patlamış durumda.

15 yaşındaki Jani Alom da onlardan biri. Yaklaşık 10 yıldır ailesiyle birlikte Bangladeş'teki Cox's Bazar mülteci kampında yaşayan Alom, okuldan dönerken kaçırıldı. Babası Abdul Nur, oğlu için istenen 2 bin 800 dolarlık fidyeyi akrabalarından borç toplayarak denkleştirdi ama oğlu geri gelmedi.

3 8
Dünyanın en tehlikeli mülteci rotası. Her 7 kişiden biri geri dönemiyor - Resim: 4

Babasını haziran başında panik içinde arayan Jani'nin son sözleri "Baba, beni Malezya'ya giden bir tekneye bindirecekler" oldu. Telefonu alan bir kişi ise babaya "Oğlun burada satıldı ve Malezya'ya gönderilecek" dedi.

Baba Nur, o günden beri oğlundan haber alamıyor.

4 8
Dünyanın en tehlikeli mülteci rotası. Her 7 kişiden biri geri dönemiyor - Resim: 5

500 KİŞİ İKİ TEKNEYLE BİRLİKTE YOK OLDU

Baba Nur, oğlunun haziran sonunda Myanmar'dan ayrılan ve temmuz ayında izi kaybolan iki tekneden birinde olduğuna inanıyor. BM'ye göre teknelerden birinde 250, diğerinde 280 kişi vardı.

İddialara göre ilk tekne hareketten sadece 12 saat sonra alabora oldu. İkinci teknenin ise 9 gün boyunca sürüklendikten sonra 8 Temmuz'da Andaman Denizi'nde battığı düşünülüyor. Myanmar kıyılarında teknelerdekilerden bazılarının cansız bedenlerine ulaşıldı.

5 8
Dünyanın en tehlikeli mülteci rotası. Her 7 kişiden biri geri dönemiyor - Resim: 6

HER 7 KİŞİDEN BİRİ HEDEFİNE VARAMIYOR

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin açıklamasına göre bu rota, dünyadaki tüm mülteci deniz rotaları içinde en yüksek ölüm oranına sahip. Yola çıkan her 7 kişiden biri hedefine asla ulaşamıyor.

Üstelik gerçek bilanço çok daha ağır olabilir. Çünkü birçok tekne hiçbir kayda girmeden, kurtulanı olmadan batıyor ve resmi kayıtlara dahi geçmiyor.

6 8
Dünyanın en tehlikeli mülteci rotası. Her 7 kişiden biri geri dönemiyor - Resim: 7

BİR MİLYONDAN FAZLA İNSAN KAMPTA SIKIŞTI

Rohingyalar, Myanmar'ın Arakan eyaletinde yıllardır baskı ve şiddete maruz kalan Müslüman bir azınlık. Myanmar'daki uygulamalar ABD tarafından "soykırım" olarak tanımlanıyor.

7 8
Dünyanın en tehlikeli mülteci rotası. Her 7 kişiden biri geri dönemiyor - Resim: 8

2017'de yüz binlerce kişi şiddetten kaçarak Bangladeş'e sığınmıştı. Bugün Cox's Bazar'da bir milyondan fazla Rohingya, geçici olarak kurulan ancak yıllardır kalıcı hale gelen kamplarda yaşam mücadelesi veriyor. Kamplardaki koşulların ağırlaşması ve silahlı grupların fidye için kaçırma olaylarını artırması, insanları bu ölümcül deniz yolculuğuna iten en büyük nedenler olarak gösteriliyor.

8 8
Haberler
Kurumsal
İçerikler
Sosyal Medya
© 2024 Nefes Gazetesi. Tüm hakları saklıdır.
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro