Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho gibi ünlü markaların sahibi Inditex bu yıl beklentileri karşılayamadı.
Bugün açıklanan verilere göre tekstil devinin ilk çeyrek satışları beklentileri karşılayamadı. Gümrük vergisi artışları ve döviz kurlarındaki oynaklıklar dev şirketin güçlü büyümeyi sürdürme çabalarına ket vurdu.
Şirketin 30 Nisan’da sona eren üç aylık dönemde elde ettiği gelir, 8,27 milyar Euro (9,44 milyar dolar) ile analistlerin 8,36 milyar Euro olan ortalama beklentisinin altında kaldı.
Net kâr ise geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 0,8 artarak 1,3 milyar Euro'ya ulaştı. Bu da piyasanın güçlü büyüme beklentileriyle tezat oluşturdu.
YAZ SEZONUNA KÖTÜ BAŞLANGIÇ
Inditex, yaz sezonuna da beklenen hızla giremedi. 1 Mayıs - 9 Haziran tarihleri arasında kur etkisinden arındırılmış gelir artışı yüzde 6 olarak gerçekleşti. Bu oran, geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 12'lik büyümenin oldukça gerisinde kaldığı gibi, analistlerin yüzde 7.3’lük tahminini de karşılamadı.
Şirket, bu yavaşlamaya dair doğrudan bir açıklama yapmazken, yayımladığı değerlendirmede performansını "sağlam" olarak niteledi. Mart ayında açıklanan bir önceki bilanço döneminde ise büyüme "çok güçlü" olarak tanımlanmıştı.
TİCARET GERGİNLİĞİ VE HAVA KOŞULLARI SATIŞLARI ETKİLEDİ
Uzmanlar, satışlardaki zayıflığın birden fazla nedeni olduğuna dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarındaki belirsizlik, tüketici harcamalarında küresel çapta durgunluğa yol açarken; Inditex’in önemli pazarlardan biri olan İspanya'da görülen yoğun yağışlar da fiziksel mağaza trafiğini olumsuz etkiledi.
Madrid, bu yıl ilkbaharda normalin üç katı yağış alarak tarihindeki en ıslak sezonlardan birini yaşadı. İspanya, Inditex'in küresel satışlarının yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyor.
KUR RİSKİ BEKLENENDEN FAZLA ETKİ YARATACAK
Şirket, döviz kurlarındaki dalgalanmanın da finansal sonuçlar üzerindeki etkisinin artacağını duyurdu. Mart ayında 2025 satışları üzerinde yüzde 1 oranında olumsuz kur etkisi beklediğini belirten Inditex, bu oranı yüzde 3’e çıkardı.
RAKİP MARKALAR DA ZORLANIYOR
Inditex’in rakiplerinden H&M de benzer zorluklarla karşı karşıya. Şirketin Mart ayı satışları yalnızca yüzde 1 artarken, geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 4’tü. H&M’in Aralık-Şubat dönemi gelirleri ise yüzde 2 artışla beklentilerin altında kaldı.
HİSSELERDE DÜŞÜŞ
Tüm bu gelişmeler Inditex hisselerine de yansıdı. Şirketin hisseleri, çarşamba günü erken saatlerde yüzde 4 değer kaybederek Stoxx 600 endeksinde en kötü performans gösteren ikinci hisse oldu.
Bernstein analisti William Woods, "İlk çeyrekte talepteki oynaklık genel olarak satışları zayıflattı. Ancak böyle bir ekonomik ortamda yüzde 6’lık büyümeyi de küçümsememek gerek" değerlendirmesinde bulundu.