ABD Başkanı Donald Trump’la bağlantılı bir ABD petrol şirketi, Grönland’ın uzak ve seyrek nüfuslu bölgelerinden Jameson Land’de petrol arama sondajı yapmaya hazırlanıyor.
Ancak şirketin sondaj ekipmanlarını bölgeye indirmesi, Grönland yönetiminin sert tepkisine neden oldu.
Grönland hükümeti, yerel makamlardan gerekli izin alınmadan sondaj ekipmanlarının bölgeye çıkarıldığını açıkladı. Hükümet tarafından yapılan açıklamada, bundan sonraki tüm lojistik faaliyetlerin Mineral Kaynaklar Kurumu’na önceden bildirilmesi ve onaylanması gerektiği vurgulandı.
Geçen yıl Teksas’ta kurulan Greenland Energy adlı şirket, Jameson Land bölgesinin altında yaklaşık 1 trilyon dolar değerinde ham petrol bulunabileceğini öne sürüyor. Şirket, bölgede iki kuyu açmak için yaklaşık 60 milyon dolar harcamayı planladığını duyurdu.
Ancak Grönland 2021 yılında çevresel gerekçelerle yeni petrol arama ruhsatları vermeyi durdurmuştu.
Petrol arama girişimi, Trump’ın Grönland üzerindeki kontrolün ABD için “hayati” olduğunu savunarak bölgeyi ABD topraklarına katma yönündeki tehditlerini yeniden gündeme getirdi.
Grönland, Danimarka Krallığı içinde geniş özerkliğe sahip. Doğal kaynaklarla ilgili kararlar ise Grönland'ın seçilmiş yerel yönetimine ait.
Greenland Energy'nin başkanı Swets, petrol projesinin ABD'nin Grönland'ı ilhak etme girişimiyle bağlantılı olmadığını savunuyor.
Trump'ın Grönland özel temsilcisi olarak görev yapan Louisiana Valisi Jeff Landry ise Grönland'ın gelecek yıl petrol üretmeye başlayabileceğini öne sürdü.