Uzmanı sıraladı: Mutfağından eksik etmediği 'bağırsak dostu' yüksek proteinli 12 gıda
İngiltere'de yaşayan doktor Rupy Aujla, bağırsak sağlığı için daima mutfağında bulundurduğu yüksek proteinli bağırsak dostu gıdaları sıraladı.

Protein açısından zengin kırmızı et fazla tüketildiğinde bağırsak sağlığını bozabiliyor. Peki ya dengeyi sağlamak mümkün mü? Uzmanlığı beslenme olan Dr. Rupj Aujla aynı anda hem protein hem de lifli gıda tüketmenin püf noktalarını anlattı.
Business Insider'a konuşan doktor, kendisinin "bitki odaklı" diyet yaptığını söyledi. Aujla beslenmesinde hayvansal gıdaların da olduğunu belirtmekle birlikte diyetinin yüzde 70 ila 75'inin bitki bazlı olduğunu vurguladı.

Örneğin mutfağından eksik etmediği 12 gıda arasında kefir ve tempeh gibi protein zengini gıdaların da olduğunu söyledi.

Protein tüketiminin sadece vücut yapmaya çalışanları değil, herkesi ilgilendirdiğini belirten Aujla, bu tür gıdaların egzersiz sonrası kas onarımının yanı sıra sağlığa başka faydalarının olduğunu da ifade etti.

Ancak protein açısından zengin kırmızı ve işlenmiş etin aşırı tüketimi bağırsak mikrobiyomunun dengesini bozabiliyor. Araştırmalar faydalı bakterilerin fiziksel ve ruhsal sağlığı pek çok açıdan olumlu etkilediğini gösterirken, kırmızı ve işlenmiş etin aşırı tüketimi kolon kanseri gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Dolayısıyla Aujla protein almak için daha çok lif açısından da zengin olan balık, fermente süt ürünleri ve bitki bazlı proteinleri tercih ettiğini belirtiyor. İşte mutfağından eksik etmediği bağırsak dostu 12 gıdanın listesi...

Kefir gibi tatlandırılmamış süt ürünleri
Kuruyemiş
Çerez
Tofu
Tempeh
Fıstık ezmesi
Mercimek
Tahin
Edamame fasulyesi
Bezelye
Peynir mayası
Sardalya, ançüez ve uskumru gibi balıklar

Bitki bazlı gıdaların balık bazlı yiyeceklerdeki protein içeriğini artırabildiğini söyleyen Aujla "Balığı biraz yeşil mercimek, tahıl, bir avuç kabak çekirdeği ya da belki de tahin benzeri yüksek proteinli soslarla eşleştirmeniz anlamına geliyor bu. Böylece protein alımınızı yaklaşık 10 gram artırmış oluyorsunuz ve çeşitliliği de artırıyorsunuz" dedi.

Aujla ayrıca salatalara ve çorbalara kabak çekirdeği ve ayçekirdeği eklemeyi de önerdi. Zira doktorun anlattığına göre bu gıdaların 100 gramında yaklaşık 25 ila 26 gram protein bulunuyor.

Doktor köri ve güveçlerini lezzetlendirmek için de soya fasulyenin fermente edilmesiyle yapılan tempeh kullandığını söyledi.