Yardım dramı: Aç insanlara ateş açtılar, ölü ve yaralılar var
İsrail'in katliamında resmi can kaybının 54 bini aştığı Gazze'de insanlık dramı giderek büyüyor.

İsrail'in katliam yaptığı Gazze'de sınırlı olarak başlattığı gıda yardımı, dün felakete dönüştü.
Gazze'deki Filistin hükümeti, İsrail askerlerinin "Gazze İnsani Yardım Vakfı"nın kontrolündeki gıda dağıtım noktasına giren Filistinlilere ateş açtığını ve çok sayıda kişinin yaralandığını açıkladı.

Hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, İsrail'in sözde güvenli bölgelerde yürüttüğü yardım dağıtım projesinin tamamen başarısız olduğu belirtildi.

Yaklaşık 90 gündür kuşatma altında tutulan, gıda ve ilaçtan yoksun bırakılan binlerce Filistinlinin yardım merkezlerine akın ettiği aktarılan açıklamada, açlığın etkisiyle vatandaşların dağıtım merkezlerini basarak gıdalara el koyduğu, buna karşılık İsrail güçlerinin ateş açarak müdahale ettiği ifade edildi.
İsrail askerlerinin yardım için merkeze giren sivillere açtığı ateşte çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

Açıklamada, "Sınırlı yardımlar için kurulan bu merkezler, İsrail’in sistematik bir aç bırakma ve toplumu parçalama politikasının bir parçasıdır. Yardım dağıtım süreci, kasıtlı olarak oluşturulan insani krizi kötüleştirmiştir ve soykırım suçunun bir uzantısıdır" denildi.

Bu yılın şubat ayında İsviçre'nin Cenevre kentinde "kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü" olarak kurulduğu söylenen "Gazze İnsani Yardım Vakfı"nın arkasında ABD ve İsrail basınında yer alan haberlere göre Tel Aviv ve Washington yönetimleri bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ve Gazze'deki Filistin hükümeti bu vakfın Tel Aviv yönetiminin amaçları doğrultusunda çalıştığını ifade ediyor.

Uluslararası basında çıkan haberlere göre, bu vakıf sayesinde Gazze'ye yardımlar konusunda BM ve diğer bağımsız yardım kuruluşlarının saf dışı edilmesi amaçlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce ise Filistinlilere İsrail askerlerince ateş açılmasıyla ilgili soruları geçiştirirken, yardımların ulaştırılamaması konusunda Hamas'ı suçladı.

Bruce, şu ana dek yaklaşık 8 bin gıda yardım kolisinin dağıtıldığını ve yardımların dağıtılmaya devam edeceğini belirterek, "Hamas olmasa işlerinin daha kolay olacağını" savundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail'in bombardıman ve tahliyelere devam ettiği Gazze'de bulunan yardım noktalarındaki durumun "yürek parçalayıcı olduğunu" belirtti.

BM ve yardımcı kuruluşların, "çaresiz bir nüfusa (Filistinlilere) yardım ulaştırmak için" BM üyesi devletler tarafından desteklenen, "ayrıntılı, ilkeli ve operasyonel olarak sağlam" bir plana sahip olduğunun altını çizen Dujarric, bu tür bir insani yardım operasyonunun, kıtlığı önlemek ve tüm sivillerin ihtiyaçlarını karşılamak için elzem olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler Konut Hakkı Özel Raportörü Balakrishnan Rajagopal de, Gazze'de insani yardımın dağıtılış şeklini "sadistçe" şeklinde nitelendirerek eleştirdi.

Öte yandan "Gazze İnsani Yardım Vakfı"nın kontrolündeki dağıtım noktasından gelen görüntüler, sosyal medya kullanıcıları tarafından Nazi toplama kamplarında çekilen sembol bir fotoğrafa benzetildi.