Yaşa göre sıraladılar: 30 saniyede ne kadar yutkunmak gerekiyor?
Yeni bir bilimsel araştırma, 30 saniyede ne kadar yutkunmanız gerektiğinin yaşa göre değiştiğini ortaya koydu. Bilim insanlarına göre gerektiği ölçüde yutkunamamak ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir.

Yutma güçlüğüyle özdeşen disfaji salyada artışa, çiğneme güçlüğüne, kilo kaybına ve tekrarlayan göğüs enfeksiyonlarına neden olabiliyor.

Bu durumun ortaya çıkmasında ilaçlar ve reflü etkili olabiliyor. En önemlisi de disfajinin varlığı, akciğer kanseri, baş ve boyun kanserleri, felç ve demans gibi ciddi rahatsızlıklara işaret ediyor olabilir.

Yutma güçlüğünü tespit etme yöntemlerinden biri de Art Arda Salya Yutma Testi (RSST). Evde de çok kolay bir şekilde yapılabilen bu test, 30 saniyede kaç kez yutkunduğunuzu gösteriyor.

İsrailli bilim insanları, bu test için uygun yaş-yutkunma sayısı ölçütünü kurabilmek için 20 ila 90 yaş arasındaki 280 yetişkinin verilerini inceledi. Sonuçlar şöyle:
20-39 yaş: Sekiz buçuk kez yutkunmayı hedefleyin.
40'lı yaşlar: Sekiz kez yutkunmayı amaçlayın.
50'li yaşlar: Yedi kez yutkunmayı deneyin.
60'lı yaşlar: 6-7 kez yutkunmak için çabalayın.
70'li yaşlar: Altı kez yutkunun.
80'li yaşlar: 3-4 kez yutkunun.

Araştırmanın yazarları "Sağlıklı yetişkinlerde RSST skoru yaşla azalıyor. Ayrıca kadınlarda, birden çok ilaç kullanan kişilerde ve beden kitle indeksi yüksek kişilerde RSST skoru düşük geliyor" diye belirtiyor.

Bu çalışmanın bulguları, yaşlılarda ve kadınlarda yutkunma sıklığının daha düşük olduğunu gösteren daha önceki çalışmalarla da uyuşuyor.

Yutkunma güçlüğü çektiğinizi erken fark etmek, daha ciddi sağlık sorunları ortaya çıkmadan harekete geçmeyi mümkün kılacağı için önem taşıyor.