Yıkarken herkes bunu yapıyor ama havluya yapışıp kalıyor
Yıkarken herkes çamaşırları yumuşacık olsun, güzel koksun ve temizlik hissi artsın diye bunu yapıyor ama havluya yapışıp kalıyor...
Çamaşır yıkarken havluların mis gibi kokması ve pamuk gibi yumuşacık hissettirmesi için kullanılan çamaşır yumuşatıcıları, farkında olunmadan havluların en temel işlevi olan su emiciliğine zarar veriyor.
Yumuşatıcıların içerisinde yer alan silikon bazlı maddeler ve kimyasal bileşenler, yıkama esnasında kumaş liflerinin üzerine yapışarak koruyucu bir tabaka oluşturur. Bu durum elbiselerde veya sürtünmeyi azaltmak istenen çamaşırlarda fayda sağlasa da, emici yapısıyla bilinen pamuklu havlularda ters etki yapar.
Kumaş liflerinin üzeri kimyasal bir filmle kaplandığında, pamuğun suyla doğrudan teması kesilir. Havlu elinize yumuşak gelse de suyu çekmek yerine üzerinden kaydırmaya başlar. Zamanla her yıkamada biriken bu katman, havluların kurutma performansını belirgin şekilde düşürür.
Sorun yalnızca su emiciliğinin kaybolmasıyla sınırlı kalmıyor. Yeterince durulanmayan fazla yumuşatıcı ve deterjan kalıntıları zamanla havlu liflerinin arasına hapsolur. Bu durum kireçle birleştiğinde havlularda:
Dokundukça oluşan ağır ve yağlımsı bir hisse, zamanla yumuşamak yerine tam tersine sertleşip keçe gibi bir doku almasına neden olur.
Uzmanlar ve tekstil üreticileri, havlu bakımında şu adımlara dikkat edilmesini öneriyor:
Yumuşatıcı Yerine Beyaz Sirke Tercih Edin: Yumuşatıcı gözüne ekleyeceğiniz yarım çay bardağı beyaz sirke, lifler arasındaki birikmiş kireç ve kimyasal kalıntıları çözer, koku yapmadan dokuyu doğal yoldan yumuşatır.
Deterjan Dozajını Aşmayın: Gereğinden fazla deterjan kullanımı durulamayı zorlaştırır ve lifler üzerinde birikme yapar.
Makineyi Aşırı Doldurmayın: Havluların rahat durulanabilmesi ve liflerinin kabarması için tambur içinde yeterli hareket alanının bulunması gerekir.