Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu'nda aşırı sağın girişimiyle sunulan güvensizlik oylamasını rahatlıkla kazandı.
360 milletvekili öneriye karşı oy verirken, 175’i destekledi ve 18 kişi çekimser kaldı. Toplam 553 milletvekili oy kullandı; önerinin kabul edilmesi için 357 evet oyu gerekiyordu.
Bu oylama, 2014'ten bu yana Avrupa Komisyonu’na karşı yapılan ilk güvensizlik girişimi olarak dikkat çekti. Eğer von der Leyen kaybetmiş olsaydı, tüm Komisyon istifa etmek zorunda kalacak ve bu durum AB'de ciddi bir kurumsal krize yol açacaktı.
SİYASİ GERİLİM SÜRÜYOR
Her ne kadar von der Leyen görevde kalmayı başarsa da, bu süreç mevcut siyasi desteğin ne kadar kırılgan hale geldiğini gözler önüne serdi.
Sosyalist grup, özellikle Avrupa Sosyal Fonu’nun geleceğine dair kaygılar nedeniyle oylamada çekimser kalmayı değerlendirmişti. Ancak von der Leyen’in fona bütçede yer verileceği garantisini vermesi üzerine, son anda destek kararı aldılar.
Liberal gruptan Renew Europe ise aşırı sağın “Avrupa’nın istikrarını tehdit eden oyunlarına” alet olmamak adına geri adım attıklarını duyurdu.
Muhalefet Sinyali: Pandora’nın Kutusu Açıldı mı?
Güvensizlik önerisini sunan Romanyalı ECR (Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri) milletvekili Gheorghe Piperea, önerinin geçmeyeceğini öngördüğünü ancak sürecin "AB için sağlıklı bir test" olduğunu söyledi. Piperea, bu girişimin “Pandora’nın kutusunu açtığını” ve bundan sonra Komisyon başkanının daha sık sorgulanabileceğini ifade etti.