Avustralya'da yapılan 14 yıllık bir araştırma, K1 vitamini açısından zengin sebzeleri düzenli tüketen kadınların, kalp-damar hastalıklarından ölme riskinin neredeyse yarı yarıya azaldığını ortaya koydu.
Bin 436 yaşlı kadını izleyen çalışma, günde yaklaşık 1,5 su bardağı yeşil yapraklı sebze tüketiminin, damar sertliğine bağlı ölümleri önemli ölçüde azalttığını gösterdi.
Edith Cowan Üniversitesi (ECU) ve Batı Avustralya Üniversitesi’nden araştırmacılar, K1 vitamininin damarlarda kireçlenmeyi (kalsifikasyon) engellediğini keşfetti. Bu süreç, damarların sertleşip tıkanmasına neden olarak kalp krizine ve inmelere yol açıyor.
Çalışmanın baş araştırmacısı Montana Dupuy, “Ispanak, lahana ve brokoli gibi yapraklı ve turpgillerden sebzeler, damar sertliğini önleyebilecek K1 vitamini içeriyor” dedi.