Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) Başkanı Alejandro Dominguez, 2030 Dünya Kupası'nın 64 takımın katılımıyla oynanacağını sosyal medya üzerinden açıkladı. Turnuvanın 100. yıl dönümüne denk gelmesi, öneriye ayrı bir anlam katıyor.
Dominguez, X hesabından yaptığı paylaşımda düşüncelerini şu sözlerle paylaştı:
"2030'da Dünya Kupası Uruguay, Arjantin ve Paraguay'a geliyor. Dünya Kupası'nın 100. yılını 64 takımlı bir turnuvayla kutlamak futbol adına büyük bir fırsat."
2030 organizasyonunun ana ev sahipliğini İspanya, Fas ve Portekiz üstlenecek. Kupanın yüzüncü yılına özel oynanacak üç karşılaşma ise Arjantin, Paraguay ve Uruguay'da futbolseverlerle buluşacak.
FIFA RESMİ OLARAK AÇIKLAMASI
Dominguez'in açıklamasına karşın FIFA cephesinden konuyu doğrulayan bir adım henüz atılmadı.

Yine de FIFA Başkanı Gianni Infantino, 12 Temmuz'daki değerlendirmesinde erkekler Dünya Kupası'nın 64 takıma çıkarılması ihtimalinin 2026 turnuvasının ardından gündeme alınacağını dile getirmişti.
İsviçre yayın kuruluşu Blue Sport'a konuşan Infantino, formatın genişletilmesi sorulduğunda ihtiyatlı bir dil kullandı: "Bu konu, bu Dünya Kupası'ndan sonra ilgili komitelerde kesinlikle ele alınacak ve tartışılacak."
INFANTINO'DAN "TÜM DÜNYA" VURGUSU
FIFA Başkanı, turnuvayı büyütme gerekçesini futbolun küresel yayılımına bağladı.
Infantino, konuya ilişkin görüşlerini şöyle sürdürdü: "Bir Dünya Kupası düzenlediğinizde bunu sadece Avrupa ve Güney Amerika için değil, fiilen tüm dünya için organize etmeniz önemlidir. Her ülke Dünya Kupası'nda yer alma hayali kurabilmelidir."
Küçük futbol ülkelerinin gelişimine de dikkat çeken Infantino, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
"Takımların kalitesinin son derece yüksek olduğunu ve dünyanın her yerinde giderek yükseldiğini görüyoruz. Daha küçük ülkelere Dünya Kupası'na katılma şansı vermezseniz, kendilerini geliştirmeye devam etme motivasyonlarını da kaybederler."
128 MAÇLIK DEV FORMAT KAPIYA DAYANDI
Turnuvadaki takım sayısının 48'e çıktığı ilk organizasyon, İspanya'nın şampiyonlukla tamamladığı 2026 Dünya Kupası oldu. O turnuvada sahaya 104 karşılaşma çıkmıştı.
64 takımlı model hayata geçerse tablo bir kez daha değişecek. Yeni formatta toplam 128 maç oynanacak. Bu rakam, 1998-2022 yılları arasında geçerli olan 32 takımlı düzendeki maç sayısının tam iki katına denk geliyor.
FIFA'nın tarihi Dünya Kupası planı: Infantino, Trump'ın maçlara neden gelmediğini açıkladıFutbol