'25 yıldır sağlık koçuyum, bu yiyeceklerden uzak duruyorum'
25 yıldır sağlık koçluğu yapan Tracy Campoli, "sağlıklı" gibi görünen ama aslında riskleri fazla olduğu için tüketmekten kaçındığı gıdaları sıraladı.
Vegan et alternatiflerine, glütensiz atıştırmalıklara ve diğer "sağlıklı" seçeneklere duyulan talep son dönemde dünyayı kasıp kavuruyor. Ancak uzmanlar "sağlıklı" etiketiyle satılan birçok ürünün aslında yoğun şekilde işlenmiş olduğuna dikkat çekiyor.
Lisanslı sağlık koçu Tracy Campoli, bu ürünlerin protein açısından yetersiz; tuz, katkı maddesi ve tohum yağı bakımından zengin; vücutta iltihaplanma, ciltte yaşlanma ve oksidatif strese neden olduğunu söylüyor.
YouTube'da bir video paylaşan Campoli, vegan etlerin tadını gerçek ete benzetmek için yüksek oranda tuz kullanıldığını belirtiyor. Bu durumun vücutta şişkinlik, ciltte kabarıklık, susuzluk, kuru, donuk ve yaşlı görünümlü bir cilt, yüksek tansiyon ve kalp krizi riski gibi olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor.
Kanola, ayçiçek ve kolza yağı gibi omega-6 yönünden zengin tohum yağlarının ise hücre yaşlanmasını hızlandırabildiğine dikkat çeken sağlık koçu, bu yağların geçmişte "kalp dostu" olarak tanıtılmasına rağmen artık bazı uzmanlar tarafından "Nefret Edilen Sekizli" olarak adlandırıldığını ifade ediyor.
Söz konusu yağların aşırı tüketiminin tip-2 diyabet, depresyon, migren ve obezite gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirildiğini de sözlerine ekledi.
Tam tahıllı ekmekler, granolalar, glütensiz krakerler ve pirinç patlaklarının da kara listesinde olduğunu söyleyen Campoli, bunların da gizli şeker ve emülsifiye edici maddeler içerdiğini vurguladı. Bu maddelerin glikasyon (glikozun başka bir molekülle kimyasal olarak bağlanması) yoluyla kolajen yıkımına, dolayısıyla da cilt sarkmalarına neden olduğu belirtildi.
Yeni bir bilimsel araştırmaya göre ultra işlenmiş gıdaların tüketimini azaltmak kilo kaybını hızlandırıyor. Araştırmada ultra işlenmiş gıdalar yerine evde hazırlanan yemeklerle beslenen kişilerin iki kat daha fazla kilo verdiği görüldü. Ayrıca bu kişilerde yemek arzusunun da azaldığı gözlemlendi.
Bununla birlikte ultra işlenmiş gıda tüketiminin kan basıncı, kolesterol ve karaciğer fonksiyonu üzerinde doğrudan bir etkisi olmadığı da not düşüldü.