Giresun’un Eynesil ilçesinden Gümüşhane sınırları içinde yer alan Kazıkbeli Yaylası’ndaki obalara çıkan yaylacılar, bölgede uzun yıllardır sürdürdükleri kullanım hakkının korunmasını istedi.
Eynesilli yaylacılar, Aksu, Barak, Apsaha, Dikme ve Davunlu obalarının da aralarında bulunduğu yayla yerleşim alanlarına ilişkin alınan idari kararlara tepki göstermek amacıyla bir araya geldi.
Gümüşhane sınırları içinde yer alan ancak uzun yıllardır Giresunlu yaylacılar tarafından kullanıldığı belirtilen 36 yayla yerleşim alanıyla ilgili kararların, üreticilerin kullanımını sınırlandırdığı savunuldu.
Yaylacılar, yaklaşık 300 yıldır kullandıklarını belirttikleri yaylaların “kadim kullanım hakkı” kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
“YAYLALARIN BOŞ GÖSTERİLMESİ KABUL EDİLEMEZ”

Toplantıda konuşan yaylacılar, söz konusu obaların kış döneminde “boş alan” olarak gösterilerek mera statüsüne alındığını öne sürdü.
Kararın, yaylacıların bölgede bulunmadığı kış döneminde askıya çıkarıldığını ve yeterli bilgilendirme yapılmadığını iddia eden vatandaşlar, yaylaların kış aylarında boş kalmasının “kullanım dışı” anlamına gelmeyeceğini dile getirdi.
Yaylacılar, yaylaların mera alanı olarak değerlendirilmesinin ardından kiralama bedeli talep edilmesine de tepki gösterdi.
“BU YAYLALAR BİZE DEDELERİMİZDEN MİRAS”

Bölgede uzun yıllardır hayvancılık yapan Bahri Sofu, yaylaların atalarından miras kaldığını belirterek, “Bu yaylalar dedelerimizden bize miras. 15-17 obadan oluşan bu alanların tamamı aktif olarak kullanılmaktadır. Buna rağmen ‘boş’ denilerek kiraya verilmek istenmesi kabul edilemez.” dedi.
Yaylacılardan Faruk Bodur da yerleşik kullanımın ve geçmişten gelen hakların dikkate alınması gerektiğini söyledi.
Bodur, “Bu iş sadece bugünle ilgili değil, yüzlerce yıllık bir düzen söz konusu. Bu karar geri çekilmeli, gerçek hak sahipleri korunmalı. Aksi halde hem doğal denge zarar görür hem de yaylacılık kültürü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalır.” ifadelerini kullandı.
YETKİLİLERE ÇAĞRI
Toplantının ardından yaylacılar, kararın yeniden gözden geçirilmesini ve geleneksel kullanım haklarının korunmasını talep etti.
Yöre halkı, hem hayvancılığın sürdürülebilirliği hem de yüzyıllardır devam eden yaylacılık kültürünün geleceği açısından sürecin dikkatle ele alınması gerektiğini belirtti.