ABD Sağlık Bakanı Robert F. Kennedy Jr., CNN'e verdiği röportajda ebeveynlere çocuklarını kızamığa karşı aşılatmaları çağrısı yaptı. Kennedy kızamık aşısının vakaların yaklaşık yüzde 97'sinde etkili olduğunu belirterek, "Ebeveynler çocuklarını kızamığa karşı aşılatmalı. İnsanlar aşı olmalı" dedi.
Kennedy, daha sonra kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa karşı koruma sağlayan MMR aşısının da yaptırılması gerektiğini söyledi.
SALGINDA 35 YILIN REKORU
Bakanın açıklaması, ABD'de kızamık vakalarının son 35 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından geldi. Ülkede bu yıl şimdiye kadar 2 bin 371 doğrulanmış kızamık vakası kaydedildi. Böylece 2025 yılı genelinde görülen 2 bin 289 vaka sayısı aşılmış oldu.
Son iki yılda görülen kızamık vakalarının toplamı, 21'inci yüzyılın geri kalanının tamamından daha fazla. ABD en son 1991 yılında bu kadar yüksek bir vaka sayısı kaydetmişti.
'KİŞİSEL TERCİH' DEMİŞTİ
Kennedy'nin aşıyla ilgili yeni sözleri, yıllardır aşıların güvenliği ve etkinliği konusunda yanlış bilgiler yaydığı yönündeki eleştiriler nedeniyle dikkat çekti.
Özellikle kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısını hedef alan söylemleriyle tanınan Kennedy, sağlık bakanı olduktan sonra da kızamık aşısını "kişisel tercih" olarak nitelemiş ve aşının koruyuculuğunun azaldığını öne sürmüştü.
RÖPORTAJDA GERGİN ANLAR
Kennedy kızamık vakalarındaki artışta kendi söylemlerinin etkisi olup olmadığı sorusuna "Kesinlikle hayır" yanıtını verdi. Vakaların artışını aşı yaptırmayı reddeden dini topluluklara ve küresel sağlık koşullarına bağlayan Kennedy, kendisine yönelik eleştirileri reddetti.
Canlı yayında sesini yükselten ve parmak sallayan Kennedy, sunucu Dana Bash'e "Papağan gibi tekrar ediyorsun", "Saçmalıyorsun" ve "Bilim insanı olmadığın için bunu anlayamazsın" gibi ifadeler kullandı.
Sunucu Bash ise "Siz de bilim insanı değilsiniz, ben hüsrana uğradım çünkü siz Sağlık Bakanısınız ve aşı kararsızlığına sebep olan açıklamalar yapıyorsunuz" diyerek tepki gösterdi.
TARTIŞMALI İDDİALARINI SÜRDÜRDÜ
Kennedy program boyunca tartışmalı bazı söylemlerini dile getirmeye devam etti. Bakan, RSV ve Lyme hastalığının laboratuvar ortamında genetik müdahaleyle üretildiğini iddia etti.
Bilimsel çalışmalar ise her iki hastalığın da doğal kökenli olduğunu ortaya koyuyor. RSV ilk kez 1950'li yıllarda tanımlandı. Kennedy'nin işaret ettiği türde laboratuvar araştırmaları bundan yaklaşık 20 yıl sonra başladı.
Kennedy ayrıca hamilelik sırasında parasetamol kullanımının otizmle bağlantılı olduğu yönündeki kanıtlanmamış iddialarını yineledi ve çocukların Covid-19'a karşı aşılanmasının etkinliğine ilişkin de şüphelerini dile getirdi.
Eski yetkiliden ABD Sağlık Bakanı'na tepki: Çok büyük zarar verdiDünya