Genç yetişkinler arasında kolorektal kanser vakalarının son yıllarda hızla artması bilim dünyasında endişe yaratıyor. Uzmanlar 50 yaş altındaki bireylerde görülen bu beklenmedik yükselişi anlamlandırmaya çalışırken bugün yayınlanan bir araştırma dikkat çekici bir bağlantıyı ortaya koydu.

JAMA Oncology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre bu ani yükselişin suçlularından biri aşırı işlenmiş gıdalar olabilir.

YÜZDE 45 ARTIRIYOR

Yeni araştırmada 1991-2015 yılları arasında yaşları 20 ila 40 arasında değişen 29 binden fazla kadın hemşire gözlemlendi. Araştırmaya katılanların tamamının 50 yaşından önce en az bir kez kolonoskopi yaptırdığı belirtildi.

Araştırma sonucuna göre günde 10 porsiyon aşırı işlenmiş gıda tüketenlerde, günde üç porsiyon tüketenlere kıyasla kolorektal kanserin en sık görülen tipi olan konvansiyonel adenom görülme ihtimalinin yüzde 45 daha yüksek olduğu tespit edildi.

EN ÇOK NE TÜKETİYORLARDI?

Katılımcıların en çok tükettiği aşırı işlenmiş gıdaların paketli ekmek ve kahvaltılık gevrek, hazır soslar, sürülebilir gıdalar, paketli çeşniler, şekerli ya da yapay tatlandırıcılı içecekler olduğu ifade edildi.

Bilim insanları araştırmanın sonuçlarını kayda değer görse de bu bulgular arasında kesin neden-sonuç ilişkisi bulunamayacağını vurguladı. Ayrıca çalışmada yalnızca beyaz ve kadın hemşirelerin takip edilmesinin sınırlı sonuçlar doğurduğu not düşüldü.

Buna ek olarak bazı yiyeceklerin gerçekten aşırı işlenmiş gıda olup olmadığının belirlenmesinin de zor olduğu ifade edildi.

Yine de araştırma, son beş yılda aşırı işlenmiş gıdalarla ilgili diğer bulgularla paralellik gösteriyor.

NASIL SEBEP OLUYOR?

Aşırı işlenmiş gıdalar obezite ve tip 2 diyabet riskini artırıyor, bağırsak mikrobiyomunu bozabiliyor, bağırsak duvarını koruyan bariyerin zarar görmesine neden olabiliyor ve anormal hücre büyümesini kolaylaştırabiliyor.

Bununla birlikte uzmanlar her aşırı işlenmiş gıdanın zararlı olmadığına da dikkat çekiyor. Örneğin kalsiyum içeren bazı yoğurtlar ve lif içeren tam tahıllı ekmek ve gevrekler kolon kanseri riskini azaltıyor.