Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, 2024 yılında toplam 6 milyon ton makarna üretti. Bu üretimin toplam değeri 9,1 milyar avro olarak hesaplanırken, bir önceki yıla göre üretim hacmi %5 azaldı, değeri ise %3 artış gösterdi.
İTALYA AÇIK ARA LİDER
AB’deki toplam makarna üretiminin %69’u İtalya’da gerçekleştirildi. 4,1 milyon tonluk üretimle İtalya, açık ara farkla ilk sırada yer aldı. İspanya 367 bin tonla (%6) ikinci, Almanya ise 290 bin tonla (%5) üçüncü sırada yer aldı.
AB İÇİ TİCARET ÖNE ÇIKTI
2024’te AB ülkeleri toplam 2,9 milyon ton makarna ihraç etti, 1,7 milyon ton ise ithal etti. İtalya, 2,2 milyon tonluk ihracatla toplam AB makarna ihracatının %77’sini tek başına gerçekleştirdi. İspanya 131 bin tonla (%5) ikinci sırada yer aldı.
İhracatın %55’i AB içi ticaretten oluştu. Kalan %45’lik kısım ise AB dışı ülkelere gönderildi. AB dışındaki en büyük pazarlar Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri oldu. AB dışına yapılan ihracatın %25’i Birleşik Krallık’a, %23’ü ise ABD’ye yöneldi.
ALMANYA EN BÜYÜK İTHALATÇI
İthalatta ise Almanya 468 bin tonla AB ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı ve toplam ithalatın %28’ini gerçekleştirdi. Fransa 372 bin ton ve %22 payla Almanya’yı takip etti.