ABD Başkanı Donald Trump, "Amerika'nın tarihinin en büyük açıklamalarından biri" olarak nitelediği otizmle ilgili duyurusunu dün yaptı. Ancak Trump'ın sözleri Avrupa'da şüpheyle karşılandı.

Trump, ağrı kesici Tylenol'un aktif maddesi asetaminofenin hamilelik sırasında kullanılması durumunda çocuklarda otizm riskinin büyük oranda arttığını iddia etti.

ABD'li lider bu savını güçlendirmek için de Küba'da ve modern yaşamın kolaylıklarını kullanmaktan kaçan Amiş topluluklarında Tylenol kullanılmadığı için otizm görülmediğini iddia etti.

AVRUPA VE DSÖ'DEN CEVAP: KANIT YOK

Avrupa İlaç Ajansı'ndan (EMA) yapılan açıklamadaysa hamilelik sırasında Tylenol kullanımıyla ilgili önerilerin değiştirilmesini gerektirecek yeni bir kanıt olmadığı belirtildi.

EMA, mevcut bilimsel araştırmalarda hamilelik sırasında kullanılan Tylenol'le otizm arasında herhangi bir bağlantı bulunamadığını aktardı. Dolayısıyla ajans yetkilileri, Tylenol'ün hamilelik sırasında gerekli durumlarda düşük dozlarda kullanılabileceğini ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sözcüsü Tarik Jasarevic de Cenevre'deki bir basın toplantısı sırasında EMA'nın açıklamasını tekrarlayarak hamilelikte Tylenol kullanımı ile otizm arasında bağlantı olduğuna dair iddiaların "tutarsız" olduğunu belirtti.

Jasarevic ayrıca "Aşıların otizme neden olmadığını biliyoruz. Aşılar pek çok hayatı kurtarıyor. Bu, bilimin kanıtladığı bir şey ve sorgulanmamalıdır" diye konuştu.

BİLİM İNSANLARI NE DİYOR?

İsveç'te geçen yıl neredeyse 2.5 milyon çocukla yapılan bir araştırmada rahimde asetaminofene maruz kalmakla beyin gelişimi arasında herhangi bir bağlantı bulunamadığı görüldü.

Öte yandan Harvard Üniversitesi'ndeki bilim insanları ile Mount Sinai'deki araştırmacılar, bu yıl daha önce yapılmış 46 araştırmayı inceleyerek doğum öncesi asetaminofen maruziyetinin otizm benzeri riskleri artırdığını iddia etti.

Trump yönetiminin baz aldığı bu araştırmaya diğer bilim insanlarının yanıtı ise, bu ve benzeri sonuçlara ilacın sebep olduğunun kesin bir şekilde söylenemeyeceği oldu.

A.J. Drexel Otizm Enstitüsü'nden İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan otizm araştırmacısı Dr. Diana Schendel, "Tylenol ve otizm arasında bağlantı olup olmadığı sorusu yeni değil. Farklı farklı birçok araştırmada bu konu masaya yatırıldı. İddiaları destekleyecek bir kanıt sunmadan böyle bir açıklama yapmak pervasızca ve zarar verme potansiyeli taşıyor" dedi.