ABD, sel felaketinin yasını tutuyor... Kayıplar için umutlar azaldı
ABD'nin Texas eyaletindeki sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 100'ü aştı. Büyük üzüntünün hakim olduğu bölgede yetkililer, kaybolanları arıyor. Eyalet Vali Yardımcısı Dan Patrick, “Burada sirenler olsaydı, hayatlar kurtarılabilirdi” dedi. Kerrville Belediyesi, sekiz yıl önce planlanan ama hibe sağlanamadığı için iptal edilen uyarı sistemi projesinin tekrar gündeme alınacağını duyurdu.
ABD'nin Texas eyaletinde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı yükseliyor.
Yerel kaynakların paylaştığı bilgiye göre can kaybı sayısı 104'e çıktı.
Yetkililer, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
ABD'nin güney eyaleti Texas'ta 4 Temmuz'da aniden başlayan şiddetli yağışlar sonucu Kerr ilçesindeki Guadalupe Nehri taşarak sele yol açmıştı.
Texas Valisi Gregg Abbott, yıkıcı sellerle mücadele için tüm kaynakları seferber ettiklerini belirtti.
Eyaletin Cumhuriyetçi yerel yetkilileri, Başkan Trump’ın tasarruf politikaları kapsamında bütçesini kıstığı Ulusal Hava Durumu Servisi'ni (NWS), felaket öncesinde yeterli uyarı ve doğru tahminlerde bulunamamakla eleştirmişti.
Yetkililer hayatını kaybedenlerin çoğunun çocuk olduğunu bildirirken, onlarca kişinin hâlâ kayıp olduğu belirtildi.
Kayıplar için yürütülen arama kurtarma çalışmalarında umutlar giderek azalıyor.
Felaketin merkez üssü olan Guadalupe Nehri çevresindeki Kerrville kasabası ve Camp Mystic adlı Hristiyan kız kampında 27 kampçı ve görevli sel sularına kapılarak yaşamını yitirdi. Kayıp 10 kız çocuğu ve bir kamp görevlisi için aramalar sürüyor.
Kerr County Şerifi’nin açıklamasına göre, bölgedeki sel felaketinde şu ana kadar 56’sı yetişkin, 28’i çocuk olmak üzere 84 kişinin cenazesine ulaşıldı. Komşu beş ilçede ise 12 kişinin daha hayatını kaybettiği doğrulandı. New York Times ise toplam ölü sayısının 104’e ulaştığını bildirdi.
Texas Eyalet Vali Yardımcısı Dan Patrick, Kerrville’de gelecek yaza kadar bir sel uyarı sireni sistemi kurulacağını ve gerekirse bunun finansmanını eyaletin üstleneceğini söyledi.
“Burada sirenler olsaydı, hayatlar kurtarılabilirdi” diyen Patrick, erken uyarı sisteminin eksikliğini eleştirdi.
Kerrville Belediyesi, sekiz yıl önce planlanan ancak yaklaşık 1 milyon dolarlık hibe sağlanamadığı için iptal edilen uyarı sistemi projesinin tekrar gündeme alınacağını duyurdu.
Ulusal Hava Servisi (NWS), önümüzdeki günlerde bölgeye yeniden yoğun yağış düşebileceğini açıkladı. Yetkililer, toprağın zaten suya doymuş olduğunu ve yeniden sel riskinin yüksek olduğunu bildirdi.
Uzmanlar, iklim değişikliğinin bu tür aşırı hava olaylarını daha sık ve daha yıkıcı hale getirdiğini vurguluyor.