ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, El Monitor'e verdiği demeçte Suriye ve geçici hükümetin başındaki Ahmet Şara ile ilgili dikkat çekici açıklamalar yaptı.
"Şara'nın etrafında bir koruma sistemi oluşturmalıyız" diyen Barrack, Esad'ı devirmek için Şara ile birlikte savaşan ve halihazırda ulusal orduya entegre edilmeye çalışılan yabancı savaşçıların, terör örgütü IŞİD gibi gruplar tarafından tekrar radikalleştirilmeye çalışıldığını savundu.
'GEÇMİŞİ ÖNEMLİ DEĞİL'
Şara'yı "Zeki, kendine güvenen ve odaklanmış" bir lider olarak tanımlayan Barrack, Suriyeli liderin geçmişteki bağlantılarına yönelik eleştirileri önemsemediğini belirterek "Bugün çıkarlarımız onun çıkarlarıyla örtüşüyor" değerlendirmesinde bulundu.
Şara'nın lideri olduğu Heyet Tahrir El Şam, bir zamanlar terör örgütü El Kaide'yle bağlantılı bir gruptu. Şara, Esad'ı devirdikten sonra yaptığı açıklamalarda daha ılımlı bir politika izleyeceklerini iddia etmişti.
Barrack da Şara'nın farklı etnik ve dini toplulukların, özellikle Hristiyan, Alevi, Kürt ve Dürzilerin haklarını güvence altına alma sözü verdiğini anımsattı.
Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılmasında herhangi bir koşulun bulunmadığını ancak beklentiler olduğunu ifade eden Barrack, "Bunlar arasında Filistinli militanlara karşı daha sert tutum alınması, IŞİD ile mücadele ve Suriye'nin İbrahim Anlaşmaları'na katılma yönünde adımlar atması bulunuyor" dedi.
'İSRAİL VE SURİYE NORMALLEŞEBİLİR'
Barrack, İsrail ile Suriye yönetimi arasındaki gerilime değinerek "İki ülke arasında bir gün ilişkilerin normalleşebileceğine dair sinyaller var. İsrail, Esad'ın devrilmesinden bu yana Suriye'nin güneyinde askeri faaliyetlerini artırdı ve Golan Tepeleri'ndeki 400 kilometrekarelik tampon bölgenin kontrolünü ele geçirdi" diye konuştu.
İsrail ve Şara yönetiminin doğrudan bir diyalog içinde olmamasına rağmen "sessiz bir anlayışla" hareket ettiklerini belirten Barrack, "Her iki tarafın da şu aşamada askeri olarak çatışmaya girmesinin çok kötü sonuçlar doğuracağının farkındayız" dedi.