Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Avrupa Birliği’nde 2023 yılında yaklaşık 58,2 milyon ton gıda israf edildi. Bu rakam, 2022 yılına göre yüzde 0,7’lik bir artış anlamına geliyor. Kişi başına düşen gıda israfı miktarı ise ortalama 130 kilogram olarak hesaplandı.
İSRAFIN YARISI EVLERDE GERÇEKLEŞTİ
Toplam gıda atığının yüzde 53’ü hanelerden kaynaklandı. Bu oran, kişi başına 69 kilogram gıda israfına denk geliyor.
Kalan yüzde 47’lik israf, gıda tedarik zincirinin diğer aşamalarında meydana geldi. Gıda ve içecek üretimi toplam israfın yüzde 19’unu (kişi başına 24 kilogram), restoran ve yemek hizmetleri yüzde 11’ini (14 kilogram), birincil üretim yani tarım sektörü yüzde 10’unu (12 kilogram) ve perakende ile dağıtım yüzde 8’ini (10 kilogram) oluşturdu.
TOPLAM 58,2 MİLYON TON GIDA ÇÖPE GİTTİ
Rapor, gıda israfının hem yenilebilir hem de yenilemeyen kısımları içerdiğini belirtti. Uzmanlar, bu eğilimin çevresel sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği açısından endişe verici olduğunu vurgularken, hanelerde israfın azaltılmasının en büyük etkiyi yaratabileceğini ifade etti.