ABD’li ünlü yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 22 Ekim’de gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin beklentisini duyurdu.
FAİZ İNDİRİMİ BEKLEMİYOR!
Banka, piyasa konsensüsü ve fiyatlamaların TCMB’nin politika faizi indirimine gideceğine işaret ettiğini fakat kendi tahminlerinin söz konusu beklentiden farklı olduğunu ifade etti. Goldman Sachs, 22 Ekim toplantısında politika faizinde değişikliğe gidilmemesini beklediğini kaydetti.

“GEVŞEME DÖNGÜSÜ İÇİN HENÜZ ERKEN”
Goldman Sachs, TCMB’nin 23 Ağustos günü repo penceresini tekrar açarak TL gecelik referans faiz oranını fiilen 300 baz puan düşürmesini de değerlendirirken söz konusu adımın hem kendi tahminleri hem de piyasa beklentileri açısından sürpriz olduğunu ifade etti.
TCMB’nin söz konusu hamleyi bir faiz indirim döngüsünün başlangıcı olarak değil de, operasyonel çerçevenin normalleşmesi şeklinde tanımladığını anımsatan dev banka, buna rağmen piyasalarda 22 Ekim için faiz indirimi beklentisinin korunduğunu belirtti. Banka, gevşeme döngüsüne başlanması için henüz erken olduğu görüşünü de devam ettiriyor.

GEREKÇELERİNİ SIRALADI!
Banka, faiz indirimi noktasında temkinli olunmasının gerekçeleri olarak ise, enflasyon görünümü ile rezervlerdeki gelişmeleri gösterdi. Bankaya göre, çekirdek enflasyon, enerji fiyatlarındaki şok öncesindeki seyrine ancak yeni dönmeye başladı. Hanehalkının enflasyon beklentilerindeki düşüşün sınırlı kaldığı, son dönemde ise yeniden yukarı yönlü hareket görüldüğü kaydedildi.
Piyasa katılımcılarının enflasyon beklentilerinin de İran savaşı öncesindeki seviyelerin üzerinde kaldığı kaydedildi.

“REZERV KAYIPLARI HIZLANDI”
Goldman Sachs, 300 baz puanlık fiili faiz indiriminin ardından rezerv kayıplarının da hızlandığına dikkat çekerek söz konusu gelişmenin piyasalarda faiz indirimlerinin fiyatlanmasına rağmen gevşeme sürecinin uzun soluklu olmayabileceğine işaret eden getiri eğrisiyle uyumlu olduğunu bildirdi.
Yurtdışı piyasa fiyatlamalarının da, Türk lirası üzerinde belirgin değer kaybı baskısına dikkat çektiği kaydedildi.
Banka, yabancı yatırımcıların tahvil pozisyonlarında da faiz indirimi beklentisini güçlü biçimde teyit eden bir hareket görülmediğini de aktararak getiri eğrisinde faiz indirimleri fiyatlanmasına rağmen yabancı yatırımcıların tahvil pozisyonlarını kayda değer ölçüde artırmadığı iletildi.
“FİNANSAL İSTİKRAR AÇISINDAN RİSK OLUŞTURABİLİR”
Goldman Sachs, TCMB’nin son dönemde iletişiminde daha güvercin bir ton benimsediğini fakat 22 Ekim’de yapılacak bir faiz indiriminin finansal istikrar açısından risk oluşturabileceği görüşünü sürdürdü. Banka, TCMB’nin faiz kararına ilişkin kendi tahminindeki belirsizliğin de arttığını da ifade etti.
Merkez Bankası'nın kendi düzenlediği ankette vatandaşın beklentisi ortaya çıktıEkonomi
Ekonomide ekim maratonu. İşte ay boyunca açıklanacak verilerEkonomi