Eski Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Brüksel'de dolandırıcılık soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

2021-2024 yılları arasında AB Dış İlişkiler Servisi'nin (DAES) Genel Sekreteri olarak görev yapan Stefano Sannino’nun da aynı soruşturmada gözaltına alındığı belirtildi.

İkili ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

NE OLMUŞTU?

Soruşturma, 2021–2022 yıllarında Avrupa Dış Eylem Servisi'nin düzenlediği bir kamu ihalesinin usulsüz şekilde yönetilip yönetilmediğiyle ilgili olarak başlatıldı.

Buna göre AB Diplomasi Akademisi'nin kurulması için açılan ihalenin College of Europe lehine sonuçlanacak şekilde ayarlanıp ayarlanmadığı araştırılıyor. Mogherini'nin College of Europe'un rektörü olduğu belirtiliyor.

Mogherini'ye yöneltilen suçlamalar arasında "ihale yolsuzluğu, çıkar çatışması ve mesleki gizliliğin ihlali" bulunuyor.

Ancak hem Mogherini hem de Sannino, kaçma riski olmadığı gerekçesiyle ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. (DHA, NEFES)