Adı değişsin diye çok uğraştılar ama şimdi 'Çöp'ten memnunlar
Edirne Uzunköprü'ye bağlı Çöpköy Mahallesi, rivayetlere konu olan ilginç ismiyle dikkat çekiyor.

Edirne'nin Uzunköprü ilçesine bağlı Çöpköy Mahallesi, Osmanlı padişahı 2'nci Murat dönemine ve mübadele sürecine dayanan, rivayetlere de konu olan ilginç ismiyle dikkat çekiyor.

Geçmişte bu ismin değiştirilmesi için çaba harcansa da mahalle sakinleri şu anda bu durumdan memnun olduklarını belirtiyor.

İsmi çöplüğü anımsatması nedeniyle geçmişte değiştirilmesi için girişimlerde bulunulduğunu söyleyen mahalle muhtarı Metin Aral, Ankara'ya dahi müracaat edildiğini söylüyor.

2009'a kadar belde statüsünde olan ancak nüfusun 2 bin kişinin altına düşmesi sonucu ilçeye 'mahalle' olarak bağlanan Çöpköy'ün adı iki ayrı rivayete dayandırılıyor.

Muhtar Aral, bu rivayetleri şöyle anlatıyor:
- Uzunköprü, Osmanlı'nın Rumeli'ye kurduğu ilk şehirlerden. Bu şehir kurulduğunda 2'nci Murat'ın ve beylerin buraları av sahası olarak kullandığı bir alan. Bir gün av dönüşü susamışlar. Çöpköy'den geçerken bir tane kapı çalıyorlar; genç bir kızımız çıkıyor, ondan su istiyorlar. Genç kızımız da o zaman toprağa gömülü bakır testiden ayran ikram ediyor.

- Ama ayranın içerisine bilerek bir tane saman çöpü atıyor. Tabii bozuluyorlar; 'Nasıl bir padişahın, 2'nci Murat'ın içeceğinden nasıl çöp çıkar?' diyorlar. Kız da; 'Avdan geldiğiniz için yorgun olacağınızı düşündüm. Ayran soğuk olduğundan dolayı birden içerseniz hasta olacağınız için bilerek attım. Çöp ağzınıza geldikçe dinlenmek zorunda kalacaksınız, dinlendiğiniz sürece sağlığınız bozulmayacak' diyor. Padişah da 'O zaman burasının ismi Çöpköy olarak tescillensin' diyor

Bir diğer rivayet de mübadele dönemine dayanıyor:
- Mübadele yıllarında Balkanlar'dan gelen Türkler, ilk olarak buralara toplanmışlar, burası bir toplanma bölgesi. Çöp, kura çekme anlamını taşıyor. Kura çekerek dağıtımları yapılmış, kimisi Lüleburgaz'a taşınmış, kimisi İzmir'e taşınmış. Esasında Çöpköy; çöp çekmek, kura çekmek anlamını taşıyor. Çöpköy, çöplük değil, çöp çekilerek dağıtım yapılan yer anlamını ibare ediyor. Türkler, mübadele ile Balkanlar'dan ilk geldikleri zaman uygun olan yerlere gönderilmiş; Trakya'ya, Çanakkale'ye, her yere gönderilmiş.

Çöplük anlamını taşıdığından dolayı kurtulmak için Ankara'ya müracaat edilmiş ancak köyün ismi, tüm haritalarda işaretli olduğundan dolayı değiştirilmesinin mümkün olmadığı görülmüş.

2004-2009 yılları arasında son belediye başkanlığı görevini yürüten İzzet Topçu da başkanlığı döneminde ismin mübadele döneminden geldiğini kabul ederek, kayıtlara geçirdiklerini söylüyor.

Köy sakinleri ise "Dışarıdan gelenler, doğayı görünce çok güzel tepki veriyorlar. Görmeden önce çöplük sanıyorlar, ama hiç öyle değil" diyor.