Afganistan ve Pakistan'ı temsil eden heyetler, görüşmelere yakın üç kaynağın aktardığı bilgiye göre, İstanbul'da Cumartesi başlayan barış görüşmelerine bugün de devam edecek.

Pakistan'ın kendi sınırları içinde Taliban militanlarının faaliyet göstermesine tepki olarak bu ay Afganistan'ın başkenti Kâbil'e hava saldırısı düzenlemesinin ardından Taliban militanları Pakistan sınırındaki karakollara saldırmıştı.

İki ülke arasındaki sınır ötesi çatışmalarda onlarca kişinin hayatını kaybetmesinin ardından taraflar 19 Ekim'de Katar'ın başkenti Doha'da ateşkes konusunda anlaşmıştı.

Fakat taraflar arasında derin görüş ayrılığının olması ve karşılıklı saldırıların sürmesiyle ateşkeste başarı sağlanamadı. Türkiye'nin ara buluculuğunda İstanbul'da barış görüşmeleri sürerken, Pakistan ordusunun açıklamasına göre, hafta sonunda Pakistan sınırında yaşanan çatışmalarda beş Pakistanlı asker ve 25 Afgan militan hayatını kaybetti.

Pakistanlı iki güvenlik kaynağı, Afgan Taliban'ın barış sürecinde iş birliği yapmadığını belirtirken, kaynaklardan biri Pakistan heyetinin sınır ötesi "terörizm" ile mücadele konusundaki duruşundan taviz vermeyeceğini belirtti.

Taliban heyetiyse barış sürecini baltaladıklarına dair suçlamaları reddederek görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump taraflar arasında barışın sağlanması için ara buluculuk yapabileceğini dün tekrar ifade etti.

Trump, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yaptığı açıklamada, "Bu işi hemen çözerim, iki ülkeyi de biliyorum" dedi.