Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul bugün Türkiye'yi ziyaret ederek mevkidaşı Hakan Fidan ile bir görüşme gerçekleştirecek. Bakan Wadephul, Ankara ziyaret öncesinde Alman basınına açıklamalarda bulundu.
Deutsche Welle'nin haberine göre Türkiye ile dış politikada büyük bir işbirliği potansiyeli bulunduğunu belirten Bakan Wadepul, Türkiye'nin arabulucu rolüyle Gazze'deki tarihi ateşkesin sağlanmasına katkıda bulunduğunu söyledi.
Türkiye'ye bundan sonra da sorumluluk düştüğünü vurgulayan Bakan, Ankara'dan Hamas'a baskı yapmasını beklediklerini dile getirerek "Barış planının destekçilerinden biri ve Hamas üzerinde baskı yapmaya devam etmesini beklediğimiz bir ülke olarak Türkiye'ye büyük sorumluluk düşmektedir" dedi.
Wadepul açıklamasında Ukrayna savaşına ve Türkiye'nin buradaki muhtemel rolüne de değindi.
MONTRÖ VE KARADENİZ YORUMU
Türkiye'nin NATO ittifakı içinde "merkezi stratejik bir ortak" olduğunu söyleyen Alman Bakan, Ankara ziyaretinde NATO için en büyük tehdit olan Rusya ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırılarının önemli bir gündem maddesi olacağını dile getirdi.
Savaşın sona ermesinin ortak hedef olduğunu, bunun için de Rusya'nın savaş kasasının gelirlerini daha hızlı kurutmak gerektiğini kaydeden Wadepul, Türkiye'den bu konudaki beklentilerine işaret etti.
Wadephul, "Montrö Sözleşmesi'nin koruyucusu olarak Türkiye, Karadeniz'e erişim konusunda da doğrudan sorumluluk sahibidir. İstanbul ayrıca müzakerelerin yapılabileceği önemli bir yerdir" dedi.
Türkiye'nin jeostratejik konumunu göz önüne alarak Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki işbirliğini de güçlendirmek istediklerini vurgulayan Wadephul, "Bu bağlamda Türkiye'de hangi siyasi gelişmelerin ve kararların gerektiği de Ankara'daki görüşmelerimin bir parçası olacak" dedi.