Alman şehrinden nüfus artırma hamlesi: Bedava konaklama imkanı sunacak
Almanya'nın doğusundaki bir şehir yönetimi, nüfusu artırmak amacıyla dışarıdan gelenlere iki haftalığına bedava konaklama imkanı sunuyor.

Almanya'nın başkenti Berlin'e 96 kilometre uzakta, Polonya'ya sınırı olan Eisenhüttenstadt şehrinin yönetimi, 13 Mayıs'ta yaptığı açıklamada potansiyel yeni sakinleri için 14 gün boyunca ücretsiz konaklama hizmeti sunulacağını duyurdu.

CNN International'ın haberine göre temmuzun başına kadar başvuruların açık olacağını duyuran yönetim, bu projeyle hava değişikliği yapmak isteyen vasıflı işçileri ve serbest meslekle uğraşanları Eisenhüttenstadt'a taşınmaya ikna etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Seçilen katılımcılar, "Make Plans Now" (Planını Şimdi Yap) adındaki "yenilikçi göç projesinin" bir parçası olarak eşyalı dairelerde 6-20 Eylül tarihleri arasında bedavaya kalabilecek.

Bu 14 günlük deneme sürecinde Eisenhüttenstadt'ta yaşamın, çalışmanın ve topluluğun nasıl olduğunu görme fırsatı yakalayacak katılımcılara ayrıca çeşitli turlar ve etkinlikler düzenleneceği de belirtildi. Şehir konseyi ayrıca yerel işletmelerin kalfalık, staj ve iş mülakatı imkanları sunacağını da ifade ediyor.

1950'de Doğu Almanya'yı yöneten sosyalist hükümet tarafından Oder Nehri kıyısına kurulan Eisenhüttenstadt şehri, büyük bir çelik fabrikasının çevresine inşa edildi.

Önceden Sovyet lideri Joseph Stalin'e ithafen Stalinstadt olarak anılan şehir Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ardından Eisenhüttenstadt olarak adlandırıldı. Şehir bugün Doğu Almanya'daki en büyük çelik fabrikasına ev sahipliği yapıyor ve 2500 kişi bu alanda istihdam ediliyor.

Diğer pek çok Doğu Almanya şehri gibi Eisenhüttenstadt de Almanya'nın birleşmesinin ardından ciddi bir nüfus düşüşü yaşadı. Yerel yetkililerden Julia Basan, RBB24'e verdiği demeçte şehrin nüfusunun 50 binden 24 bine kadar gerilediğini ifade etti.