Almanya'da bu yılın ilk çeyreğinde altı bin 151 kişinin sınır dışı edildiği açıklandı. Alman basınında yer alan haberlerde bu sayının, önceki yıllara kıyasla "dikkate değer bir artış" olduğu belirtiliyor.

Hannover merkezli ortak kurumsal haber odası Redaktionsnetzwerk Deutschland'ın (RND) aktardığı verilere göre yıl sonuna kadar 24 binden fazla kişinin sınır dışı edilmesi bekleniyor.

Almanya'da 2024 yılında yaklaşık 20 bin kişi, 2023 yılındaysa 16 bin 500 kişi sınır dışı edilmişti. Alman basını bu verileri kıyaslayarak sınır dışı işlemlerinde "ciddi bir yükseliş" olacağına işaret ediyor.

İLK ÇEYREK ESKİ HÜKÜMETİN SORUMLULUĞUNDAYDI

Yılın ilk çeyreğindeki sınır dışı etme işlemleri bir önceki federal hükümetin sorumluluğundaydı. Bundan sonraki süreçte muhafazakâr CDU/CSU'nun baskın geldiği siyah-kırmızı hükümet koalisyonu söz sahibi olacak.

Friedrich Merz öncülüğündeki yeni hükümetin iltica ve göç politikalarında şimdiden çok daha sert bir çizgiye kayış gözleniyor: Sınır kontrolleri sıkılaştırılırken sığınma başvuruları reddedilen kişilerin daha hızlı bir şekilde ülkelerine gönderilmesini mümkün kılacak prosedürler hazırlandı.

Bu nedenle de Alman basını yıl sonuna doğru bu sayının son yılların en yüksek seviyesine ulaşmasını bekliyor.

TÜRKİYE LİSTENİN BAŞLARINDA

Yayınlanan raporda sınır dışı edilenler arasında en çok gönderim yapılan ülkeler Türkiye, Gürcistan, Fransa, İspanya ve Sırbistan oldu. Bunun dışında 157 kişi Irak'a, beş kişi de İran'a sınır dışı edildi.

Yaklaşık 1700 kişinin Dublin Anlaşması kapsamında başka Avrupa ülkelerine gönderildiği belirtildi. Dublin Anlaşması'na göre sığınmacılar Avrupa'ya girdikleri ülkede iltica başvurusu yapmakla yükümlü.

Alman siyasetçiler ve basın Türkiye'ye yapılan sınır dışı işlemlerindeki artışa dikkat çekti. Sol Parti'den Milletvekili Clara Bünger, Tagesspiegel'in haberine göre Türkiye'de muhalefetteki kişilerin tutuklandığına dikkat çekerek "Almanya, Erdoğan'a muhalif kişileri doğrudan Türk yargısına teslim etmekte beis görmüyor" diyerek federal hükümeti eleştirdi.

MALİYETİ YÜKSEK UÇUŞLAR, 'İNSAN HAKLARINA AYKIRI' EYLEMLER

Bünger ayrıca sınır dışı işlemleri sırasında polisin uyguladığı bazı yöntemlerin "insan hakları ihlallerine varan boyutlara ulaştığını" savundu.

"Aileler acımasızca parçalanıyor, hastalar yattıkları hastaneden çıkarılıp uçağa bindiriliyor" diyen Bünger, söz konusu uygulamaların hem Almanya'daki hukuk standardına hem de uluslararası insan hakları normlarına aykırı olduğunu öne sürdü.

Bununla birlikte sınır dışı işlemlerinin büyük bir kısmının pahalı charter uçuşlarıyla yapıldığı öğrenildi. Rapora göre Pakistan, Etiyopya ve diğer bazı Afrika ülkelerine yapılan toplu sınır dışı işlemlerinin maliyeti yüz binlerce euroyu buldu.

Ancak Alman basınına göre Avrupa Birliği'nin sınır koruma ajansı Frontex, masrafların bir kısmını üstlendi.