EMEL YİĞİT / NEFES
Kasım ayında ABD Başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump o gün bugündür yerinde duramadı. O duramadıkça dünya da ‘hop oturup hop kalktı’. Büyük Amerika yaratma amacıyla yola çıkan Trump gümrük vergilerini artırdı, ülke liderleri için ‘sıraya girdiler’ deyip hakaretler etti, en son canı istedi, gümrük vergilerini 90 gün askıya aldı ve gerilimi bir süreliğine sona erdirdi. Ama Çin’i hariç tuttu. Çin de ABD’nin her artırımına misillemeyle karşılık verdi. Trump’ın Çin’e ithalat tarifelerini yüzde 145’e çıkarması ve buna karşılık Çin’in de karşılıklı vergileri yüzde 84 seviyelerine kadar yükseltmesi endişeleri körükledi. Ve parasını korumak isteyen yatırımcılar akın akın güvenli limana; altına doğru yelken açtı.
CAZİP HALE GELDİ
Ons önceki güne göre yüzde 2 civarında bir artışla 3.236 dolara kadar yükseldi. ABD vadeli altın kontratları da yaklaşık yüzde 2 yükselerek 3.237,50 dolara kadar tırmandı. Bu haftaki kazanç, Kasım 2024’ten bu yana en iyi haftalık performans olarak kayda geçti. Analistlere göre, şu anki yükselişin ana tetikleyicisi ABD dolarındaki keskin zayıflama ve buna bağlı olarak faiz indirimi beklentileri. Analistlere göre ABD’de resesyon beklentileriyle birlikte dolar endeksinin başlıca para birimlerine karşı yaklaşık yüzde 1 oranında düşmesi, altını daha da cazip hale getirdi. Altının daha gidecek yolu olduğunu kaydeden analistler ilk etapta ons altın için 3.400-3.500 dolar hedef belirledi. Diğer yandan merkez bankalarının altın alımlarının devam etmesi bekleniyor. Bazı yorumlara göre Trump etkisinden kurtulmak isteyen ülkeler altın alımlarını daha da artıracak. Uluslararası fonların da altın alımlarının sürmesi bekleniyor. Dünya Altın Konseyi’nin mart raporunda küresel altın ETF’lerinin yönetimi altındaki altın varlıkları mart ayı sonunda bir başka zirveye ulaşarak 345 milyar dolara ulaştı.
Gram, rekor yenileme peşinde
Gram altın onsla beraber yükseliş yönünde hareket etti. 2 Nisan’da 3.867 lirayı gören gram altın ABD tarifelerinin açıklanmasının ardından ons altınla birlikte düzeltmeye girdi. 3.600 liraya kadar geri döndü. Ardından 8 Nisan’da yükseliş başladı ve dün gram altın 3.996 lirayı gördü. Gram altın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındığı hafta 4 bin liranın üzerine çıkarak rekor kırmıştı.