Dünya Kupası yolunda, Türkiye'nin rakipleri belli oldu

FIFA 2026 Dünya Kupası'nda mücadele edecek 16 Avrupa ülkesinin belirleneceği eleme turu grupları, yapılan kura çekimi sonucunda belli oldu. Türkiye, Dünya Kupası'na katılmak için, Gürcistan, Bulgaristan ve Hollanda-İspanya maçının kazananıyla aynı grupta mücadele edecek.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, FIFA 2026 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri kura çekiminde E Grubu'nda yer aldı. İsviçre'nin Zürih kentinde gerçekleştirilen çekilişte Türkiye, ikinci torbadan katıldığı grupta Hollanda-İspanya eşleşmesinin kazananı, Gürcistan ve Bulgaristan ile eşleşti.

Kura çekiminde Türkiye Futbol Federasyonu’nu (TFF), Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu, Başkan Vekili Ceyhun Kazancı, Genel Sekreter Abdullah Ayaz, A Milli Takım Teknik Direktörü Vincenzo Montella, TFF Başdanışmanı Yusuf Yerkel, Dış İlişkiler ve Milli Takımlar İdari Direktörü Buğra İmamoğulları ve A ve 21 Yaş Altı Milli Takım İdari Müdürü Mert Tuncay temsil etti.

FIFA VE UEFA BAŞKANLARINDAN AÇIKLAMALAR

Kura çekimi sırasında konuşan FIFA Başkanı Gianni Infantino, “FIFA 2026 Dünya Kupası, gelmiş geçmiş en büyük Dünya Kupası organizasyonlarından biri olacak.” ifadelerini kullandı. UEFA Başkanı Aleksander Ceferin ise, “Umarım en iyi takımlar Dünya Kupası'nda yer alır.” diyerek heyecanını dile getirdi.

2026 Dünya Kupası, futbolseverler için unutulmaz bir organizasyon olacak. Turnuva, ABD, Meksika ve Kanada ortaklığında düzenlenecek.

A MİLLİ TAKIM İLK MAÇINI EYLÜLDE OYNAYACAK

Kura çekimi sonucunda, Avrupa Elemeleri’nde toplam 12 grup belirlendi. Bu grupların altısı 5, diğer altısı ise 4 takımdan oluşuyor. Türkiye’nin bulunduğu 4 takımlı gruplarda karşılaşmalar, Eylül 2024'te başlayacak. Beşli gruplardaki maçlar ise Mart 2024’te oynanacak.

Her takım, grubundaki rakipleriyle iç saha ve deplasmanda olmak üzere toplam iki kez karşılaşacak. Avrupa elemeleri 2025’in Kasım ayında sona erecek.

AVRUPA ELEMELERİ GRUPLARI

İşte kura çekimi sonrası oluşan gruplar:

  • A Grubu: Uluslar Ligi çeyrek finalindeki Almanya/İtalya kazananı, Slovakya, Kuzey İrlanda, Lüksemburg
  • B Grubu: İsviçre, İsveç, Slovenya, Kosova
  • C Grubu: Uluslar Ligi çeyrek finalindeki Portekiz/Danimarka kaybedeni, Yunanistan, İskoçya, Belarus
  • D Grubu: Uluslar Ligi çeyrek finalindeki Fransa/Hırvatistan kazananı, Ukrayna, İzlanda, Azerbaycan
  • E Grubu: Uluslar Ligi çeyrek finalindeki Hollanda/İspanya kazananı, Türkiye, Gürcistan, Bulgaristan
  • F Grubu: Uluslar Ligi çeyrek finalindeki Portekiz/Danimarka kazananı, Macaristan, İrlanda, Ermenistan
  • G Grubu: Uluslar Ligi çeyrek finalindeki Hollanda/İspanya kaybedeni, Polonya, Finlandiya, Litvanya, Malta
  • H Grubu: Avusturya, Romanya, Bosna Hersek, Kıbrıs Rum Kesimi, San Marino
  • I Grubu: Uluslar Ligi çeyrek finalindeki Almanya/İtalya kaybedeni, Norveç, İsrail, Estonya, Moldova
  • J Grubu: Belçika, Galler, Kuzey Makedonya, Kazakistan, Lihtenştayn
  • K Grubu: İngiltere, Sırbistan, Arnavutluk, Letonya, Andorra
  • L Grubu: Uluslar Ligi çeyrek finalindeki Fransa/Hırvatistan kaybedeni, Çekya, Karadağ, Faroe Adaları, Cebelitarık

AVRUPA'DAN 16 ÜLKE DÜNYA KUPASI’NA KATILACAK

2026 Dünya Kupası’nda toplam 48 takım mücadele edecek. Avrupa kıtasından turnuvaya 16 ülke katılım hakkı kazanacak. Elemelerde gruplarını lider tamamlayan 12 takım, doğrudan Dünya Kupası’na gitme hakkını elde edecek.

Son 4 bilet için ise grup ikincileri ile UEFA Uluslar Ligi’nden gelen 4 takım arasında play-off maçları oynanacak. Bu karşılaşmalar, Mart 2026’da yapılacak.

TURNUVA TAKVİMİ

Futbolun zirvesi olarak görülen FIFA 2026 Dünya Kupası, 11 Haziran 2026’da başlayacak. Turnuvanın açılış maçı, Meksiko’daki Azteca Stadı’nda oynanacak. 104 karşılaşma boyunca futbol şöleni yaşanacak olan organizasyon, 19 Temmuz 2026’da ABD’nin New Jersey eyaletindeki MetLife Stadı’nda yapılacak finalle son bulacak.

2026 Dünya Kupası Türkiye
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber