ABD basını: Maduro, Trump'a ülkenin zenginliklerinden pay teklif etti

Amerikan basını, son dönemde daha da gerilen ABD-Venezuela ilişkilerinin perde arkası hakkında ilginç bir iddiayı gündeme taşıdı: Maduro yönetiminin aylardır Trump yönetimiyle yaptığı görüşmelerde ülkenin zenginliklerinden ABD'ye pay vermeyi teklif ettiği öne sürüldü.

Nicolas Maduro.

Amerikan basını, Venezuela yönetiminin ABD ile tansiyonu düşürmek için Trump yönetimine ülkenin petrol, altın ve diğer doğal zenginliklerinden pay teklif ettiğini öne sürdü.

Ancak aylardır süren gizli görüşmelerin sonuçsuz kaldığı ve Trump yönetiminin geçen hafta tüm diplomatik kanalları kapattığı belirtildi.

İMTİYAZLAR ARASINDA YOK YOK...

Amerikan gazetesi New York Times'ın haberine göre Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD'ye geniş kapsamlı ekonomik imtiyazlar sundu.

Bu imtiyazlar arasında mevcut ve gelecekteki tüm petrol ve altın projelerinde Amerikan şirketlerine büyük pay verilmesi, ABD’ye ihracat önceliği sağlanması, Çin, İran ve Rusya’yla enerji ve maden anlaşmalarının azaltılması ve Venezuela'nın petrol akışının yeniden ABD'ye yönlendirilmesi olduğu iddia edildi.

Ancak bu imtiyazlara rağmen ABD, Karayip açıklarında Venezuela'dan çıkan ve uyuşturucu taşıdığını iddia ettiği tekneleri vurmaya devam ediyor.

NEDEN BAŞARILI OLAMADI?

Görüşmelerin ABD'nin Özel Temsilcisi Richard Grenell ile Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil arasında yapıldığı belirtildi.

Ancak iddiaya göre Trump yönetimi, Maduro'nun verdiği tavizleri yetersiz buldu. Ekonomik başlıklarda ilerleme sağlandığını yazan gazete, Maduro'nun siyasi geleceği konusunda anlaşma sağlanamadığını aktardı.

Gil'in Maduro'nun istifasını vermeyeceğini netleştirmesinin ardından Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun daha sert bir Venezuela politikası uygulanması planını öne çıkardığı belirtiliyor.

Venezuela dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ülkesi olmasına rağmen ABD'nin yaptırımları nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşıyor.

MUHALEFET DAHA BÜYÜK PLAN SUNDU

Öte yandan bugün Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen muhalefet lideri Maria Corina Machado'nun Washington'a kendi ekonomik planını sunduğu da iddia edildi.

Bu planda Machado'nun rejimin düşmesi sağlanırsa ABD'nin 15 yılda 1.7 trilyon dolarlık yatırım kazancı elde etmesinin mümkün olduğunu ifade ettiği söyleniyor.

Venezuela ABD Nicolas Maduro
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber